Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Chleb żytnio-orkiszkowy to kolejny chleb z domowej piekarni. Domowy chleb smakuje wybornie z masłem, domową wędliną, smalcem i jako dodatek do wielu potraw. 
 Mąka żytnia pełnoziarnista "To Ta" nadaje temu chlebowi niepowtarzalny smak i zapewnia jego świeżość przez kilka dni. Mąka orkiszowa pełnoziarnista "To Ta" nadaje delikatności
W smaku jest bardziej delikatniejszy od chleba żytniego na zakwasie. Jestem na diecie i jem chleb codziennie!!!! W każdej diecie ważne są węglowodany w odpowiednich ilościach.  

Składniki 
Zakwaszenie 

  • 200g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 To Ta
  • 200g mąki żytniej typ 720 To Ta 
  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej To Ta  
  • 750ml wody 
  • 300ml zakwasu żytniego 

Ciasto właściwe 

  • 300g mąki żytniej pełnoziarnistej To Ta 
  • 200g mąki orkiszowej To Ta 
  • 1 szkl ziaren słonecznika
  • 1 1/2 łyżki soli 
  • 2 łyżki miodu 
  • około350ml wody 

Wykonanie 
Ciasto zakwaszone 
Do misy robota wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, dodajemy aktywny zakwas i letnią wodę mieszamy łyżką do połączenia się składników, przykrywany ściereczką pozostawiamy na noc do wyrośnięcia. 

Ciasto właściwe 
Rano do ciasta właściwego dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy całość mikserem, by otrzymać lekko klejące ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, żeby rosło około 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrabiamy je krótko i przekładamy do dużej foremki keksowej, posypujemy ziarnami słonecznika wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i stawiamy na 2 godziny

Pieczenie.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220-230 °C. Wyrośnięte chleby wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Następnie przykrywamy  papierem do wypieków i zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy jeszcze przez 45-60 minut w zależności od wielkości foremki. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i wyjmij chleb z formy. Pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.






Brak komentarzy: