Idealne pączki

Tradycja mówi,ze w tłusty czwartek. powinniśmy zjeść przynajmniej jednego pączka  by powodzenie i fortuna przez cały rok była przy nas.  Mam dla Was bardzo stary przepis,który znalazłam w kuchni polskiej wydanej w 1965roku,  który sprawdził się w 100%  Pamiętacie o tym,częstujcie w tym dniu każdą osobę bliską Waszemu sercu,a szczególnie tymi, które sami przygotujecie.  W tłusty czwartek nie liczmy kalorii, zrobione w domu mają dużo mniej kalorii. 
 Napisałam kilka cennych rad, jak zrobić idealne pączki, klikacie klik  wskazówki są bardzo cenne!!!!!




składniki 

  • 1kg mąki typ 450 "To Ta" lub krupczatki 
  • 10dkg drożdży 
  • 1/2 szkl cukru 
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • 8 szt żółtek 
  • szczypta soli
  • 10dkg masła 
  • 1 1/2 kieliszka spirytusy 
  • 1 aromat rumowy 

Nadzienie 

  • 50dkg marmolady 

Smażenie

  • 1,2 kg smalcu 

Dodatkowo 

  • lukier 
  • skórka pomarańczowa 

Wykonanie 
W podgrzanym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki mąki,(gęstość rozczynu powinna być zbliżona do gęstej śmietany) odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka, cukier, aromat rumowy,dokładnie ucieramy. Mąkę przesiewamy na stolicę robimy wgłębienie wlewamy utarte żółtka, rozczyn, sól i spirytus,resztę mleka. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, ,lśniące , będzie odstawać od ręki i na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Powoli wlewamy rozpuszczone przestudzone masło jeszcze przez chwilę wyrabiać  Ostawiać ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Formowanie pączki
Na posypaną mąką stolicą cześć ciasta  lekko wywałkować na grubość około 1,5 cm . Wycinać foremką kółka o wielkości około 6 cm, na środek nakładać łyżeczką marmoladę, nałożyć drugi krążek ciasta, obcisnać dokładnie palcami dookoła krążka foremką mniejszą 4 cm wykrawać pączki układać na stolicy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Smażenie 
Na mocno podgrzanym smalcu kładziemy pączki górną stroną do dołu. Przykrywamy pokrywą ( pączki powinny swobodnie pływać) i smażymy do zarumienia, obrócić patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę i smażyć bez przykrycia . Usmażone pączki wyjmować na ręcznik papierowy do osądzenia.  Ciepłe pączki posmarować lukrem posypać skórką pomarańczową.
Prześlij komentarz