Dzikie smaki Kai Nowakowskiej i Małgorzaty Ruszkowskiej
Na rynku wydawniczym ukazała się książka "Dzikie smaki" autorstwa Kai Nowakowskiej i Małgorzaty Ruszkowskiej autorek bloga o ziołach Mead Ladies nakładem wydawnictwa Pascal która można kupić w promocji klik
(...) Trzeba być szaleńcem, żeby jeść to, co zerwie się na łące lub w lesie? Wcale nie! Wystarczy chęć odkrywania nowych smaków, korzystanie z rad popartych wiedzą i odrobina kulinarnej fantazji.
Kim są autorki książki?
Kaja Nowakowska jest biologiem, Gosia Ruszkowska etnologiem. Panie spotkały się na warsztatach i postanowiły zrobić wspólny projekt. Założyły "Mead Ladies",współprowadzą warszawską pracownie "Cztery razy trzy Uczą rozpoznania i stosowania dzikich roślin jadalnych i leczniczych.
Przepisy zostały podzielone zgodnie z tytułem, jaki nosi dany rozdział, są przejrzyste Na początku kilka zdań wprowadzenia, lista składników i sposób wykonania.
W pierwszym rozdziale przybliżają nam swoją biografię, w co warto się zaopatrzyć, jak prawidłowo zbierać i dużo bardzo cennych wskazówek.
W drugim rozdziale znajdziemy receptury na podstawie przepisy i produktu, między innymi na ciasto kruche i ocet. W kolejnym rozdziale autorki wprowadzą nas w świat roślin i grzybów, jakie zostały wykorzystane w książce. Jeden z najważniejszych rozdziałów, nosi tytuł „rośliny trujące” o których trzeba pamiętać, zbierając rośliny, by nasza przygoda nie zakończyła się tragicznie. Jednym z ciekawych rozdziałów jest pąki i kwiaty, które możemy wykorzystywać w naszej kuchni, a najczęściej odgrywają rolę dekoracją w naszym domu. Wiele bardzo ciekawych przepisów z wykorzystaniem kwiatów i ich pączków. Kolejne rozdziały owoce i nasiona, liście i ziela, kłącza, bulwy i korzenie, grzyby, w którym autorki dzielą się recepturami na wyśmienite dania. Na końcu książki znajdziemy kalendarz zbioru roślin, grzybów opisanych i użytych w książce. Wydanie książki jest rewelacyjne, okłada zachęcająca do zapoznania się z treścią, bardzo dobrze się czyta, ogląda przepiękne zdjęcia.
Książka „Dzikie smaki” jest warta polecania, ponieważ można w niej znaleźć informacje, których nie znajdziecie w innych książkach. Przed nami czas letnich wyjazdów za miasto na pewno warto zabrać ze sobą.
(...) Trzeba być szaleńcem, żeby jeść to, co zerwie się na łące lub w lesie? Wcale nie! Wystarczy chęć odkrywania nowych smaków, korzystanie z rad popartych wiedzą i odrobina kulinarnej fantazji.
Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, blogerki znane jako Mead Ladies, radzą, jak bezpiecznie znaleźć, zbierać i przyrządzić to, co rośnie wokół nas. Wcale nie musisz mieszkać na wsi, żeby zostać zbieraczem dzikich roślin. Dowiedz się, jak w wielkim mieście zdobyć rośliny wolne od zanieczyszczeń. Poznaj dania z grzybów, korzeni, liści, owoców, nasion i kwiatów.Wiedza tajemna? Szamańskie zwyczaje? Magiczne praktyki? Oczywiście, ale poparte naukową wiedzą!(...)
Kim są autorki książki?
Kaja Nowakowska jest biologiem, Gosia Ruszkowska etnologiem. Panie spotkały się na warsztatach i postanowiły zrobić wspólny projekt. Założyły "Mead Ladies",współprowadzą warszawską pracownie "Cztery razy trzy Uczą rozpoznania i stosowania dzikich roślin jadalnych i leczniczych.
Przepisy zostały podzielone zgodnie z tytułem, jaki nosi dany rozdział, są przejrzyste Na początku kilka zdań wprowadzenia, lista składników i sposób wykonania.
W pierwszym rozdziale przybliżają nam swoją biografię, w co warto się zaopatrzyć, jak prawidłowo zbierać i dużo bardzo cennych wskazówek.
W drugim rozdziale znajdziemy receptury na podstawie przepisy i produktu, między innymi na ciasto kruche i ocet. W kolejnym rozdziale autorki wprowadzą nas w świat roślin i grzybów, jakie zostały wykorzystane w książce. Jeden z najważniejszych rozdziałów, nosi tytuł „rośliny trujące” o których trzeba pamiętać, zbierając rośliny, by nasza przygoda nie zakończyła się tragicznie. Jednym z ciekawych rozdziałów jest pąki i kwiaty, które możemy wykorzystywać w naszej kuchni, a najczęściej odgrywają rolę dekoracją w naszym domu. Wiele bardzo ciekawych przepisów z wykorzystaniem kwiatów i ich pączków. Kolejne rozdziały owoce i nasiona, liście i ziela, kłącza, bulwy i korzenie, grzyby, w którym autorki dzielą się recepturami na wyśmienite dania. Na końcu książki znajdziemy kalendarz zbioru roślin, grzybów opisanych i użytych w książce. Wydanie książki jest rewelacyjne, okłada zachęcająca do zapoznania się z treścią, bardzo dobrze się czyta, ogląda przepiękne zdjęcia.
Książka „Dzikie smaki” jest warta polecania, ponieważ można w niej znaleźć informacje, których nie znajdziecie w innych książkach. Przed nami czas letnich wyjazdów za miasto na pewno warto zabrać ze sobą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz