Grillowana tortilla z kiełbasą i warzywami


Grillowanie od wielu jest jest jedną z ulubionych form spędzania czasu z bliskimi. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele gotowych potraw na grilla, które nie zawsze są zdrowe.
Zdecydowanie bardziej preferuję przygotowanie potraw na grilla w domu, ponieważ wiem z jakich składników danie powstało.

Grillowana tortilla z kiełbasą i warzywami
Składniki
  • ·       6 szt kiełbasy grillowej z serem Sokołów
  • ·       2 szt tortille
  • ·       3 cebule czerwone
  • ·       1 papryka czerwona
  • ·       1 papryka żółta
  • ·       kilka plastrów ogórków kanapkowych
  • ·       ketchup
  • ·       1 łyżka miodu
  • ·       przyprawa do grilla
  • ·       świeże zioła
  • ·       pomidorki koktajlowe
  • ·       rukola

Wykonanie
1.Kiełbasę nacinam ostrym nożem w kratkę i kroję  na pół i ćwiartki.
2. Posypuję przyprawą do grilla. 
3. Kiełbasę grilluję z każdej strony kilka minut
4. Paprykę czerwoną i żółtka kroję w paski i skrapiam olejem. 
5. Na grillu układam paprykę i grilluję do zarumienia z każdej strony. 
6. Cebulę czerwoną obieram i  kroję  w piórka,
7. Cebulę smażę na rozgrzanym oleju z łyżką miodu. 
8. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę ketchupu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
9. Tortillę smaruję ketchupem i nakładamy rukolę, świeże zioła, grillowaną paprykę czerwoną i żółtka, plastry ogórka, smażoną cebulkę i  grillowane kiełbaski.
10/ Całość polewamy ketchupem i zwijamy w rulon. Tortille grillujemy z każdej strony, aż się zarumienią.


Brak komentarzy: