Tradycyjnie ciasto drożdżowe z kruszonką.
Ciasto drożdżowe jedno z najbardziej znanych ciast, jakie możemy przygotować w zaciszu naszej kuchni. Ciasto drożdżowe możemy przygotować na słodko i wytrawnie. jest bazą do różnego nadzienia.
Numer jeden w moim domu zawsze jest tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką o cudownym smaku i zapachu z dodatkiem margaryny Palma.
Składniki
- · 500g mąki typ 450
- · 250ml ciepłego mleka
- · 100g cukru
- · 4 żółtka
- · 120g margaryny Palma firmy Bielmar.
- · 40 g drożdży
- · 1 op cukru waniliowego
- · aromat rumowy
- · szczypta soli
Dodatkowo
- · bakalie
Kruszonka
- · 100g mąki
- · 50 g cukru pudru
- · 75g masła
- · Zapach waniliowy
- · 1 op cukru waniliowego
Wykonanie
1.Do miski
przesiać mąkę dodać szczyptę soli wymieszać.
2. W małej
miseczce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, i około 50ml mleka dokładnie wymieszać.
3. Zrobić
dołek w mące i wlać do środka rozczyn.
4. Ciasto
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15minut.
5. Masło
delikatnie rozpuszczamy w rondelku.
6. żółtka
ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym.
7.
Wyrośnięty rozczyn z mąką mieszamy z
ubitymi żółtkami i ciepłym mlekiem.
8 Pod koniec
wyrabiania dodajemy przestudzone roztopione masło i ponownie wyrabiamy.
9. Do
wyrobionego ciasta dodajemy bakalie,, skórkę z cytryny aromat
10.Całość
wyrabiamy do uzyskania luźnej konsystencji, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk.
11.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kruszonka
11. Do
miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier puder, aromat i pokrojone
masło..
12.
Zagniatamy szybko ciasto, aż powstaną grudki.
13.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia,
przykrywamy ściereczką.
14. Ciasto
odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
15. Wierzch
ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
16.
Drożdżówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni około 40 minut do
zarumienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz