Tradycyjnie ciasto drożdżowe z kruszonką.


Ciasto drożdżowe jedno z najbardziej znanych ciast, jakie możemy przygotować w zaciszu naszej kuchni. Ciasto drożdżowe możemy przygotować na słodko i wytrawnie. jest bazą do różnego nadzienia.
Numer jeden w moim domu zawsze jest tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką o cudownym  smaku i zapachu z dodatkiem  margaryny Palma.

Składniki
  • ·       500g mąki typ 450
  • ·       250ml  ciepłego mleka
  • ·       100g cukru
  • ·       4 żółtka
  • ·       120g margaryny Palma firmy Bielmar.
  • ·       40 g drożdży
  • ·       1 op cukru waniliowego
  • ·       aromat rumowy
  • ·       szczypta soli

Dodatkowo
  • ·       bakalie

Kruszonka
  • ·       100g mąki
  • ·       50 g cukru pudru
  • ·       75g masła
  • ·       Zapach waniliowy
  • ·       1 op cukru waniliowego

Wykonanie
1.Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli wymieszać.
2. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę  mąki, i około 50ml mleka dokładnie wymieszać.
3. Zrobić dołek w mące i wlać do środka rozczyn.
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15minut.
5. Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku.
6. żółtka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym.
7. Wyrośnięty rozczyn z mąką  mieszamy z ubitymi żółtkami i ciepłym mlekiem.
8 Pod koniec wyrabiania dodajemy przestudzone roztopione masło i ponownie wyrabiamy.
9. Do wyrobionego ciasta dodajemy bakalie,, skórkę z cytryny aromat
10.Całość wyrabiamy do uzyskania luźnej konsystencji, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk.
11. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Kruszonka
11. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier puder, aromat i pokrojone masło..
12. Zagniatamy szybko ciasto, aż powstaną grudki.
13. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką.

14. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
15. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
16. Drożdżówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni około 40 minut do zarumienia.



Brak komentarzy: