Pikantne ogórki z chilli
Sezon na przetwory w pełni, Przepis na pikantne
ogórki z chilli jednym z moich ulubionych. Ogórki robi się bardzo szybko, nie wymagają pasteryzacji, świetne się przechowują zimą. Zostało mi kilka słoików z ubiegłego roku są bardzo smaczne. Ogórki świetne się sprawdzą jako przekąska, idealne do kanapek, obiadu.
- 2,5 kg ogórków
- 3 łyżki soli
- 1 łyżeczka chili
- 1 główka czosnku
- 1.5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
- 3 szklanki cukru
Wykonanie
Ogórki namoczyć na 2 godziny w zimnej wodzie i dokładnie umyć.
2. Ogórki pokroić wzdłuż na 4 lub 6 części, jeśli są większe.
3. Włożyć do miski, posolić i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 6 godzin
4. Odlać powstałą wodę.
5. Obrać i pokroić w plasterki czosnek.
6. Do ogórków dodać przyprawy chilli i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
7. Zalewa. W garnku zagotować ocet, olej i cukier.
8. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i pozostawiamy na 12godzin.
9. Po upływie 12 godzin, ogórki przekładamy do słoików i zalewamy zalewą, aby ogórki były przykryte.
10. Zakręcamy słoiki.
2. Ogórki pokroić wzdłuż na 4 lub 6 części, jeśli są większe.
3. Włożyć do miski, posolić i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 6 godzin
4. Odlać powstałą wodę.
5. Obrać i pokroić w plasterki czosnek.
6. Do ogórków dodać przyprawy chilli i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
7. Zalewa. W garnku zagotować ocet, olej i cukier.
8. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i pozostawiamy na 12godzin.
9. Po upływie 12 godzin, ogórki przekładamy do słoików i zalewamy zalewą, aby ogórki były przykryte.
10. Zakręcamy słoiki.
1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz