Pikantne ogórki z chilli


Sezon na przetwory w pełni, Przepis na pikantne ogórki z chilli jednym z moich ulubionych. Ogórki robi się bardzo szybko, nie wymagają pasteryzacji, świetne się przechowują zimą. Zostało mi kilka słoików z ubiegłego roku są bardzo smaczne. Ogórki świetne się sprawdzą jako przekąska, idealne do kanapek, obiadu.
 
Składniki
  • 2,5 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 główka czosnku
  • 1.5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju
  • 3 szklanki cukru

Wykonanie
Ogórki namoczyć na 2 godziny w zimnej wodzie i dokładnie umyć.

2. Ogórki pokroić wzdłuż na 4 lub 6 części, jeśli są większe.

3. Włożyć do miski, posolić i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 6 godzin

4. Odlać powstałą wodę.

5. Obrać i pokroić w plasterki czosnek.

6. Do ogórków dodać przyprawy chilli i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.

7. Zalewa. W garnku zagotować ocet, olej i cukier.

8. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i pozostawiamy na 12godzin.

9. Po upływie 12 godzin, ogórki przekładamy do słoików i zalewamy zalewą, aby ogórki były przykryte.

10. Zakręcamy słoiki.
1


Prześlij komentarz