podpłomyki placki z blachy.

  • Kto z Was zapomniał kupić pieczywo??
    Mając w domu mąkę, olej i grill możemy przygotować podpłomyki. Ciasto przygotowuje się bardzo podobnie, jak na pizze bez dodatku drożdży.  
  • Pieczone na grillu są genialne, smakują jak u babci. Dużo lepsze od tych pieczonych w piekarniku czy na patelni. 


  • Składniki 
  • 1 szkl mąki pszennej 
  • około 80 ml ciepłej wody 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • szczypta soli.
  • wykonanie 
1. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wodę i olej. 
2. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką. Kiedy ciasto jest za gęste dodajemy wodę, jeśli jest za rzadkie dodajemy mąkę. Ciasto powinno być gładkie i zwarte.
3. Ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy na około 30 minut. 
4. Kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki placek.
5. Rozpalamy grilla SAfire możemy też upiec na suchej ceramicznej lub teflonowej patelni.
6. Na rozgrzaną płaską płytę kładziemy placek. Na jednej stronie pieczemy do zarumienia, przekładamy na drugą stronę. 
 

Prześlij komentarz