Udziec z indyka z szynkowara
Bardzo prosty przepis na domową wędlinę udziec z indyka z szynkowara, którą możemy przygotować w domu. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, szczególnie polecane osobom będącym na diecie. Udziec z indyka z szynkowara jest alternatywą dla wędlin ze sklepu.
Udziec z indyka z szynkowara
Składniki
- 1udzieć z indyka bez kości około 1kg.
- Przyprawy.
- 1 łyżeczka wędzonej papryki.
- chilli do smaku.
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu.
- sól do smaku.
- 1 łyżeczka ulubionych ziół.
- 1 łyżka żelatyny.
Wykonanie
Udziec z indyka umyć i osuszyć. Z każdej strony natrzeć mięso przyprawami i schować do lodówki na 2 godziny. Do szynkowara włożyć mocny woreczek foliowy ( np worek do zgrzewarki próżniowej lub gruby worek do zamrażalki). Do torebki foliowej wkładamy mięso i posypujemy żelatyną. Zamykamy szynkowar lub praskę. Do garnka wkładamy szynkowar i wlewamy wodę, aby sięgała 2 cm poniżej brzegów pojemnika.Garnek ustawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy pod przykryciem Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-90 stopni. W miarę upływu czasu gotowania uzupełniamy wodę wrzątkiem. Gotujemy mięso do uzyskania w środku udźca 72 stopnie. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar, studzimy i wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz