Grillowany stek z salsą z truskawek i rabarbaru

Nie da się nic ukryć jestem ze słodyczy najbardziej lubię steki:) Cały sekret idealnego stęka polega na tym, żeby idealnym grillowaniu lub usmażeniu, wydobyć najlepszy smak i osiągnąć pożądany stopień wysmażenia. Połączenie mięsa wołowego i truskawkami i rabarbarem to peterda i  uczta dla podniesienia.

Grillowany stek z salsą z truskawek i rabarbaru
Składniki
  • Stek z rostbefu wołowego  
  • młode ziemniaki
  • przyprawa do grilla
  • świeże zioła
  • świeży lub mrożony rabarbar 
  • świeże lub mrożone truskawki 
  • olej rzepakowy 
  • cukier brązowy
  • 50 ml wino czerwone.
  • 1 łyżeczka ketchupu
Wykonanie
1 .Stek z rostbefu grillujemy  z każdej strony kilka minut w zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia. Odkładamy na deskę aby mięso odpoczęło. Stek doprawiamy solą i pieprzem.
2. Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy gąbką (druciak) do garnków. 
3. Pyry smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do grilla, świeżymi ziołami.
4 Ziemniaki układamy na kratce od piekarnika i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 i pieczemy do zarumieniana.
Salsa rabarbarowo-truskawkowa. 
5. Rabarbar obieramy i krójmy na kawałki.
6. Truskawki myjemy i krójmy na ćwiartki.
7, Na patelnię wsypujemy cukier brązowy, dodajemy wino, rabarbar, truskawki i ketchup redukujemy do 1/2 objętości.
8 Salsę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Prześlij komentarz