Grillowany stek z salsą z truskawek i rabarbaru
Nie da się nic ukryć jestem ze słodyczy najbardziej lubię steki:) Cały sekret idealnego stęka polega na tym, żeby idealnym grillowaniu lub usmażeniu, wydobyć najlepszy smak i osiągnąć pożądany stopień wysmażenia. Połączenie mięsa wołowego i truskawkami i rabarbarem to peterda i uczta dla podniesienia.
- Stek z rostbefu wołowego
- młode ziemniaki
- przyprawa do grilla
- świeże zioła
- świeży lub mrożony rabarbar
- świeże lub mrożone truskawki
- olej rzepakowy
- cukier brązowy
- 50 ml wino czerwone.
- 1 łyżeczka ketchupu
1 .Stek z rostbefu grillujemy z każdej strony kilka minut w
zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia. Odkładamy na deskę aby mięso odpoczęło. Stek doprawiamy solą i pieprzem.
2. Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy gąbką (druciak)
do garnków.
3. Pyry smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do grilla, świeżymi
ziołami.
4 Ziemniaki
układamy na kratce od piekarnika i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 i
pieczemy do zarumieniana.
Salsa rabarbarowo-truskawkowa.
5. Rabarbar obieramy i krójmy na
kawałki.
6. Truskawki myjemy i krójmy na
ćwiartki.
7, Na patelnię wsypujemy cukier brązowy, dodajemy wino, rabarbar, truskawki
i ketchup redukujemy do 1/2 objętości.
8 Salsę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz