Zdrowe przetwory Jolanta Naklicka-Kleser

 Rynek wydawniczy wzbogacił się o nowy poradnik  autorstwa Jolanty Naklickiej-Kleser  "zdrowe przetwory" do nabycia w Taniej książce 

(...) Jolanta Naklicka-Kleser kilka lat temu porzuciła pracę w korporacji, by wziąć udział w II edycji programu dla kucharzy-amatorów „MasterChef”Dzisiaj swój czas dzieli pomiędzy rodzinę i pasję do gotowania, którą dzieli się z innymi podczas prowadzonych przez siebie warsztatów.
W swojej książce „Zdrowe przetwory: 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych” zdradza czytelnikom swoją wiedzę na temat przetworów – zarówno tę przekazywaną z pokolenia na pokolenie, jak i tę przywożoną z podróży do dalekich krajów. (...)„Zdrowe przetwory: 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych” to rewelacyjna książka Jolanty Naklickiej-Kleser, która wprowadzi Cię we wszelkie tajniki przygotowywania domowych przetworów z warzyw i owoców. Dzięki niej będziesz cieszyć się własnymi słoikowymi specjałami przez cały rok, bez względu na sezon! Słodkie i wytrawne, pyszne i zdrowe – takie właśnie są przetwory opisane tej publikacji!
Przetwory z warzyw i owoców są świetnym rozwiązaniem, dzięki któremu można zachować smaki lata na długo i cieszyć się nimi nawet w środku zimy. Książka „Zdrowe przetwory” przybliża czytelnikowi sztukę ich przygotowania – bez względu na to, czy interesują Cię tradycyjne, klasyczne kiszonki, czy nowoczesne, egzotyczne sosy, pasty i inne specjały, w publikacji Jolanty Naklickiej-Kleser na pewno znajdziesz coś dla siebie! Już wkrótce Twoja spiżarnia zapełni się prawdziwymi wspaniałościami: wypróbuj przepis na dżem truskawkowy z nasionami chia lub pesto z niedźwiedzim czosnkiem. Oprócz tego możesz sięgnąć po przepisy na przetwory z różnych stron świata, jak bałkański ajwar czy hinduski chutney z jabłek z dodatkiem rozmarynu i czerwonego pieprzu. Ale to jeszcze nie wszystko, bo dzięki „Zdrowym przetworom” nauczysz się też przyrządzać smakowe oliwy, owocowe octy oraz naturalne ekstrakty. Pasteryzuj, marynuj, fermentuj i kiś – a będziesz rozsmakowywać się w najróżniejszych przetworach, kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę!
(...)

Sezon powoli na przetwory kończy, ale nadal trwa warto jeszcze przygotować przetwory i cieszyć się namiastką lata w postaci pysznych zdrowych domowych przetworów. Kilka przepisów na przetwory wypróbowałam są pyszne, zdrowe, kolorowe i szybkie  w przygotowaniu. Właściciele wyciskarek znajdują wiele przepisów np na pyszny sok malinowy.
Każda receptura opatrzona jest zdjęciem kolorowym, przepis przejrzysty.
Książka została podzielona na siedem rozdziałów. Autorka rozpoczyna od kilku istotnych wskazówek, dzięki którym przygotowanie przetworów staje się szybkie i przyjemne. Opisuje procesy przygotowania przetworów takie jak sterylizacja, pasteryzacja, kiszenie, marynowani.

Pani Jola uczy nas, jak przygotować się do wekowania. W pierwszym rozdziale znajdziemy klasykę,sekretne przepisy na dobrze znane kiszone ogórki, kompot z wiśni przekazywany z pokolenia na pokolenie. Rozdział drugi został w całości poświęcony kiszonkom. które według Kleser pomagają zimą walczyć z chorobami. W dziale o piklach uwagę zwracają marchewkowe wstążki z granatem.
Kolejne rozdziały to różne przywiezione z podróży przepisy, którymi autorka postanowiła podzielić się.
Super pomysłem jest rozdział z przetworami, który przygotujemy w 10 minut.


Prześlij komentarz