Chleb mieszany na drożdżach.
Domowy chleb idealny na kanapki z wędliną, serem czy twarożkiem. Pieczenie chleba nie jest trudne, ponieważ ciasto nie wymaga wiele składników.
Podając świeżo upieczony chleb mieszany na drożdżach na pewno zaskoczysz swoich gości i rodzinę :)
Składniki
- · 2 szkl mąki pszennej typ 750
- · 2 szkl mąki żytniej typ 720
- · 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- · ½ szkl słonecznika
- · 5 dag świeżych drożdży
- · ½ litra ciepłej wody
- · 1 łyżeczka cukru
- · 2 łyżeczki soli
- · 3 łyżki oleju
Wykonanie
1.Do miski
wsypać 3 rodzaje mąki i wymieszać z solą
2. W małej
miseczce rozkruszyć, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i łyżkę ciepłej wody wymieszać.
3. W mące
zrobić wgłębienie wlać zaczyn i przykryć
ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
4.Do mąki z
zaczynem dodać wodę i wyrobić.
5. Pod
koniec wyrabiania dodać olej i ponownie wyrobić.
6. Odstawić
do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
7. Ciasto
przełożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
8. Ponownie
odstawić do wyrośnięcia.
9. Nagrzać
piekarnik do 200 stopni i wstawić chleb,
10. Piec
około 40 minut.
11. Chleb
studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz