Chleb mieszany na drożdżach.


Domowy chleb idealny na kanapki z wędliną, serem czy twarożkiem. Pieczenie chleba nie jest trudne, ponieważ ciasto nie wymaga wiele składników.
Podając świeżo upieczony chleb mieszany na drożdżach na pewno zaskoczysz swoich gości i rodzinę :) 

Chleb mieszany na drożdżach
Składniki
  • ·       2 szkl mąki pszennej typ 750
  • ·       2 szkl mąki żytniej typ 720
  • ·       2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ·       ½ szkl słonecznika
  • ·       5 dag świeżych drożdży
  • ·       ½ litra ciepłej wody
  • ·       1 łyżeczka cukru
  • ·       2 łyżeczki soli
  • ·       3 łyżki oleju

Wykonanie
1.Do miski wsypać 3 rodzaje mąki i wymieszać z solą
2. W małej miseczce rozkruszyć, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i łyżkę ciepłej wody wymieszać.
3. W mące zrobić wgłębienie wlać zaczyn i przykryć  ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
4.Do mąki z zaczynem dodać wodę i wyrobić.
5. Pod koniec wyrabiania dodać olej i ponownie wyrobić.
6. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
7. Ciasto przełożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
8. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
9. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić chleb,
10. Piec około 40 minut.
11. Chleb studzić na kratce.


Prześlij komentarz