Kiełbasa ze słoika


Powoli zbliża się złota polska jesień, która zmienia nasze menu. Dziś przygotowałam dla Was pyszną kiełbasę ze słoika do chleba, propozycja dla osób dla które cenią zdrowe jedzenie  Na pewno nie zastąpi nam tradycyjnej kiełbasy, choć w smaku przypomina konserwę. Dodatkowych walorów smakowych dodaje wędzona słodka papryka. Często dodajecie do potraw wędzoną słodką paprykę? Kiełbasa ze słoika podbije kubki smakowe nie jednego smakosza, jest pyszna, smaki się idealnie komponują. 

Kiełbasa ze słoika 
  • ·       1 kg karkówki
  • ·       200g słoniny
  • ·       Przyprawy
  • ·       20g soli/ 1kg mięsa
  • ·       2g czarnego pieprzu
  • ·       2 g wędzonej słodkiej papryki
  • ·       4 ząbki czosnku
  • ·       50ml wody
  • ·       2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie
1.Umyte pokrojone mięso, słoninę rozdrabniamy na sitku nr 8
2 Do miski wkładamy mięso, dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy.
3.Farsz odkładamy do lodówki na 12 godzin
4. Po tym czasie dodajemy wodę, żelatynę i mieszamy.
5 Do słoików wkładamy ściśle farsz, by nie było pęcherzyków powietrzna (dziur) pomiędzy mięsem a słoikiem.

6. Na dno garnka wkładamy ściereczkę wlewamy wodę, układamy słoiki uważając by się nie stykały i nie dotykały ścianek garnka.
7. Gotujemy na małym ogniu około 70 minut
8. Możemy też wykonać sterylizację w szybkowarze która trwa około 70 minut.


Prześlij komentarz