Kiełbasa ze słoika
Powoli zbliża się złota polska jesień, która zmienia nasze menu. Dziś przygotowałam dla Was pyszną kiełbasę ze słoika do chleba, propozycja dla osób dla które cenią zdrowe jedzenie Na pewno nie zastąpi nam tradycyjnej kiełbasy, choć w smaku przypomina konserwę. Dodatkowych walorów smakowych dodaje wędzona słodka papryka. Często dodajecie do potraw wędzoną słodką paprykę? Kiełbasa ze słoika podbije kubki smakowe nie jednego smakosza, jest pyszna, smaki się idealnie komponują.
- · 1 kg karkówki
- · 200g słoniny
- · Przyprawy
- · 20g soli/ 1kg mięsa
- · 2g czarnego pieprzu
- · 2 g wędzonej słodkiej papryki
- · 4 ząbki czosnku
- · 50ml wody
- · 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
1.Umyte
pokrojone mięso, słoninę rozdrabniamy na sitku nr 8
2 Do miski
wkładamy mięso, dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy.
3.Farsz
odkładamy do lodówki na 12 godzin
4. Po tym
czasie dodajemy wodę, żelatynę i mieszamy.
5 Do słoików
wkładamy ściśle farsz, by nie było pęcherzyków powietrzna (dziur) pomiędzy
mięsem a słoikiem.
6. Na dno
garnka wkładamy ściereczkę wlewamy wodę, układamy słoiki uważając by się nie
stykały i nie dotykały ścianek garnka.
7. Gotujemy na
małym ogniu około 70 minut
8. Możemy też
wykonać sterylizację w szybkowarze która trwa około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz