Kiszonki i fermentacje Aleksander Baron
Na rynku wydawniczym ukazało się rozszerzone wydanie książki "Kiszonki i fermentacje" Aleknsader Baron super poradnik nktóry możemy nabyć Taniej książce
Książka jest przepięknie wydana, okładka twarda, ładne zdjęcia super przepisy.
(...) Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym i poprawionym wydaniem swojej bestsellerowej książki.
Książka jest przepięknie wydana, okładka twarda, ładne zdjęcia super przepisy.
(...) Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym i poprawionym wydaniem swojej bestsellerowej książki.
Czy masz ochotę na:
- Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem?
- Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci?
- Kiszone migdały?
- Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej?
- A może kiszoną Krwawą Mary?
Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt.
Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy.
Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni z warszawskiej restauracji Zoni. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji, który zaprasza zaprasza do zmiany przyzwyczajeń polskiego podniebienia.
"Praktyczny przewodnik omawiający proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych kiszonek. Ważne nie tylko dla kuchni polskiej, ale i tej pochodzącej z całego świata." Sandor Ellix Katz, autor "Sztuki fermentacji"
"Pasjonująca opowieść o tym, jak Baron ujarzmia fermentację. A świat dzięki temu staje się smaczniejszy i zdrowszy!" Maciej Nowak, krytyk kulinarny
"Smak kwaśny jest najbardziej charakterystyczny dla polskiej kuchni, ale wiedza o kiszeniu warzyw, owoców i zboża oraz o wyrabianiu octów to dziedziny nieco zapomniane w naszej kulinarnej tradycji. Choć życia bez kiszonej kapusty i ogórków nawet nie potrafimy sobie wyobrazić, Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze... Odkrywa kiszonki niepowtarzalne, zaskakujące i po prostu piękne, bo smak to przecież część estetyki. Ma niezwykły kontakt z historią, zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką, które gdzieś wyparowały, ale ciągle jakoś unoszą się między nami w powietrzu. Dziś wracają do nas jako coś nowego." dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor UMK (...)
Książka została podzielona na rozdziały;
1. Wstęp
Autor opisuje miedzy innymi czym jest fermentacja. Poznamy techniki fermentacji. Nadęcia do fermentacji i najczęściej popełnianie błędy podczas fermentacji.
Poznamy wiele przepisów fermentowania rożnych owoców i inne. Między innymi jak zrobić zakwas z kaszy.
Autor zachęca do rozpoczęcia eksperymentów z kiszonkami, jakie dotychczas nie przychodziły mi do głowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz