Szarlotka z jabłkami


 Bardzo prosty szybki przepis na szarlotkę z jabłkami, która zawsze się udaje. Jest pyszna, domowa rewelacyjna w smaku. Spód kruchego ciasta pokryty jest pysznymi prażonymi jabłkami, wierzch otula pyszna beza z płatkami migdałowymi. Szarlotka smakuje za ciepło i zimno.  

Składniki
  • ·       2 szkl mąki krupczatki  
  • ·       2 łyżki cukru
  • ·       4 żółtka
  • ·       250 g masła
  • ·       1 ok. cukru waniliowego
  • ·       Aromat rumowy
  • ·       11/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza
  • ·       4 białka
  • ·       ¾ szkl drobnego cukru
  • ·       1 kisiel cytrynowy
  • Dodatkowo
  • ·       1 kisiel cytrynowy
  • ·       1 słoik około 720ml przesmażonych jabłek
  • ·       Bułka tarta lub pokruszone herbatniki do posypania.
  • ·       Płatki migdałowe

Wykonanie
1.Mąkę przesiać do miski dodać cukier, cukier waniliowy, aromat i pokrojone masło.
2.Żółtka oddzielić od białek
3. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i utrzeć.
4. Do ciasta dodać żółtka i szybko zagnieść.
5. Odłożyć około 1/5 ciast i włożyć do zamrażalki.
6. Pozostałą cześć ciasta wyłożyć na formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Po nakłuwać widelcem wierzch ciasta
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 15-20 minut podpiec.
8. Wyjąć ciasto posypać bułką tartą lub pokruszonymi ciastkami.
9. Jabłka wymieszać  dodać kisiel  cytrynowy wymieszać. 
10. Na ciasto wyłożyć jabłka.
11 Białka ubić na sztywną pod koniec ubijania małymi porcjami dodawać cukier na koniec dodać kisiel
12. Na jabłka wyłożyć  bezę
13. Na tarce o dużych oczkach ścieramy zamrożone ciasto.
14 Bezę posypujemy migdałami i ciastem.
15. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160-170 stopni i pieczemy około 50 minut.


Prześlij komentarz