Szarlotka z jabłkami
Bardzo prosty szybki przepis na szarlotkę z jabłkami, która zawsze się udaje. Jest pyszna, domowa rewelacyjna w smaku. Spód kruchego ciasta pokryty jest pysznymi prażonymi jabłkami, wierzch otula pyszna beza z płatkami migdałowymi. Szarlotka smakuje za ciepło i zimno.
- · 2 szkl mąki krupczatki
- · 2 łyżki cukru
- · 4 żółtka
- · 250 g masła
- · 1 ok. cukru waniliowego
- · Aromat rumowy
- · 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
- · 4 białka
- · ¾ szkl drobnego cukru
- · 1 kisiel cytrynowy
- Dodatkowo
- · 1 kisiel cytrynowy
- · 1 słoik około 720ml przesmażonych jabłek
- · Bułka tarta lub pokruszone herbatniki do posypania.
- · Płatki migdałowe
Wykonanie
1.Mąkę
przesiać do miski dodać cukier, cukier waniliowy, aromat i pokrojone masło.
2.Żółtka
oddzielić od białek
3. Do żółtek
dodać proszek do pieczenia i utrzeć.
4. Do ciasta
dodać żółtka i szybko zagnieść.
5. Odłożyć
około 1/5 ciast i włożyć do zamrażalki.
6. Pozostałą
cześć ciasta wyłożyć na formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Po nakłuwać
widelcem wierzch ciasta
7. Ciasto
wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 15-20 minut podpiec.
8. Wyjąć
ciasto posypać bułką tartą lub pokruszonymi ciastkami.
9. Jabłka
wymieszać dodać kisiel cytrynowy wymieszać.
10. Na
ciasto wyłożyć jabłka.
11 Białka
ubić na sztywną pod koniec ubijania małymi porcjami dodawać cukier na koniec
dodać kisiel
12. Na
jabłka wyłożyć bezę
13. Na tarce
o dużych oczkach ścieramy zamrożone ciasto.
14 Bezę
posypujemy migdałami i ciastem.
15.
Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160-170 stopni i pieczemy około 50
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz