Pieczona golonka w piekarniku

Najlepsza golonka pieczona w piekarniku na niedzielny lub świąteczny obiad. Pyszna aromatyczna, delikatna rozpylacza się w ustach. jest to przysmak ,który zadowoli nie jednego smakosza.

Golonka pieczona w piekarniku
Składniki 

·          5szt  golonek wieprzowych
Marynata 

·          1 litr piwa
·          3 ząbki czosnku
·          2 łyżki suszonego tymianku
·          2 łyżki majeranku
·          5 liści laurowych
·          2  łyżeczki soli
·          1 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo 

·          4 marchewki
·          2 pietruszki
·          1 seler
·          3 cebule

wykonanie
1/ Golonkę opalamy nad palnikiem gazowym, myjemy następnie osuszamy.
2/ Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty. Mieszanką przypraw nacieramy golonki, przekładamy do garnka zalewamy piwem tak, by golonki były przykryte. Ostawiamy na noc

3/ Następnego dnia golonki gotujemy do miękkości na małym ogniu, po około godzinie dodajemy warzywa gotujemy jeszcze 30 minut.
4/ Garnel ceramiczny wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni. pieczemy do miękkości i chrupiącej skórki

Brak komentarzy: