Pieczona golonka w piekarniku
Najlepsza golonka pieczona w piekarniku na niedzielny lub świąteczny obiad. Pyszna aromatyczna, delikatna rozpylacza się w ustach. jest to przysmak ,który zadowoli nie jednego smakosza.
Składniki
·
5szt golonek wieprzowych
Marynata
·
1 litr piwa
·
3 ząbki czosnku
·
2 łyżki suszonego tymianku
·
2 łyżki majeranku
·
5 liści laurowych
·
2 łyżeczki soli
·
1 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo
·
4 marchewki
·
2 pietruszki
·
1 seler
·
3 cebule
2/ Do miseczki
wkładamy wszystkie składniki marynaty. Mieszanką przypraw nacieramy golonki, przekładamy
do garnka zalewamy piwem tak, by golonki były przykryte. Ostawiamy
na noc
3/ Następnego
dnia golonki gotujemy do miękkości na małym ogniu, po około godzinie dodajemy
warzywa gotujemy jeszcze 30 minut.
4/ Garnel
ceramiczny wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni. pieczemy do miękkości i
chrupiącej skórki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz