Barszczyk czerwony z krokietami
Zimą częściej sięgamy po dania bardziej rozgrzewające, które nas rozgrzeją, dodadzą energii. Przepis na pyszny barszczyk czerwony z krokietami pochodzi od mojej Mamy. Barszczyk czerwony poezja smaków, krokiety pyszności. Moje są z dodatkiem mięsa, ale możecie ten składnik pominąć. Moje krokiety w wersji trochę fit ponieważ nie obtaczałam ich dodatkowo w bułce tartej i jajku.
Składniki
Naleśniki do krokietów
Nadzienie
Barszcz czerwony
Wykonanie
Barszczyk czerwony
Buraki obrać, zetrzeć na tarce.
Do garnka wlać bulion zagotować, dodać starte buraki, liście laurowe, ziele angielskie Gotować na małym ogniu około 15 minut. Ostawić z ognia dodać ocet, natkę pietruszki i koperek doprawić do smaku. Po około 3 godzinach przecedzić barszczyk
Krokiety
Żółtko roztrzepać z mlekiem, wodą dodać mąkę, proszek do pieczenia,sól.
Z białka ubić pianę i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni do naleśników. Przewrócić na drugą stronę smażyć do zarumienia.
Kapustę kiszoną pokroić ugotować,odcisnąć dość dobrze wodę,posiekać drobno nożem.
Pieczarki drobno pokroić i usmażyć.
Cebulę pokroić i usmażyć
Mięso z rosołu zmienić na średnim sitku w maszynce do mięsa
Kapustę, pieczarki, cebulę i mięso wymieszać doprawić solą i pieprzem.
Farsz nakładać na naleśniki, zwijać w rulony.
krokiety można usmażyć na suchej patelni lub obtoczyć w jajku i bułce tartej
Składniki
Naleśniki do krokietów
- 2szkl słodkiego mleka
- 1/2 szkl letniej wody mineralnej gazowanej.
- ok 30dag mąki
- 1 jajko
- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2-3 łyżki oliwy
Nadzienie
- 1kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 30dag pieczarek
- 50dag mięsa gotowanego z rosołu.
Barszcz czerwony
- 1kg buraków
- 2 litry bulionu mięsnego
- świeży koperek
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- kilak ziaren ziela angielskiego
- sól, pierz do smaku
- 1 łyżka octu
Wykonanie
Barszczyk czerwony
Buraki obrać, zetrzeć na tarce.
Do garnka wlać bulion zagotować, dodać starte buraki, liście laurowe, ziele angielskie Gotować na małym ogniu około 15 minut. Ostawić z ognia dodać ocet, natkę pietruszki i koperek doprawić do smaku. Po około 3 godzinach przecedzić barszczyk
Krokiety
Żółtko roztrzepać z mlekiem, wodą dodać mąkę, proszek do pieczenia,sól.
Z białka ubić pianę i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni do naleśników. Przewrócić na drugą stronę smażyć do zarumienia.
Kapustę kiszoną pokroić ugotować,odcisnąć dość dobrze wodę,posiekać drobno nożem.
Pieczarki drobno pokroić i usmażyć.
Cebulę pokroić i usmażyć
Mięso z rosołu zmienić na średnim sitku w maszynce do mięsa
Kapustę, pieczarki, cebulę i mięso wymieszać doprawić solą i pieprzem.
Farsz nakładać na naleśniki, zwijać w rulony.
krokiety można usmażyć na suchej patelni lub obtoczyć w jajku i bułce tartej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz