Barszczyk czerwony z krokietami

Zimą częściej sięgamy po dania bardziej rozgrzewające, które nas rozgrzeją, dodadzą energii. Przepis na pyszny barszczyk czerwony z krokietami pochodzi od mojej Mamy.  Barszczyk czerwony poezja smaków, krokiety pyszności. Moje są z dodatkiem mięsa, ale możecie ten składnik pominąć. Moje krokiety w wersji trochę fit ponieważ nie obtaczałam ich dodatkowo w bułce tartej i jajku.



Składniki 
Naleśniki do krokietów 

  • 2szkl  słodkiego mleka
  • 1/2 szkl letniej wody mineralnej gazowanej.
  • ok 30dag mąki 
  • 1 jajko
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki oliwy 

Nadzienie 

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule 
  • 30dag pieczarek 
  • 50dag mięsa gotowanego z rosołu.

Barszcz czerwony 

  • 1kg buraków
  •  2 litry bulionu mięsnego
  • świeży koperek 
  • natka pietruszki 
  • 2 liście laurowe 
  • kilak ziaren ziela angielskiego 
  • sól, pierz do smaku
  • 1 łyżka octu

Wykonanie 
Barszczyk czerwony
Buraki obrać, zetrzeć na tarce.
Do garnka wlać bulion zagotować, dodać starte buraki, liście laurowe, ziele angielskie Gotować na małym ogniu około 15 minut.  Ostawić z ognia dodać ocet,  natkę pietruszki i koperek doprawić do smaku. Po około 3 godzinach przecedzić barszczyk
Krokiety 
Żółtko roztrzepać z mlekiem, wodą dodać mąkę, proszek do pieczenia,sól.
Z białka ubić pianę i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni do naleśników. Przewrócić na drugą stronę smażyć do zarumienia. 
Kapustę kiszoną pokroić ugotować,odcisnąć dość dobrze wodę,posiekać drobno nożem.
Pieczarki drobno pokroić i usmażyć.
Cebulę pokroić i usmażyć
Mięso z rosołu zmienić na średnim sitku w maszynce do mięsa
Kapustę, pieczarki, cebulę i mięso wymieszać doprawić solą i pieprzem.
Farsz nakładać na naleśniki, zwijać w rulony.
krokiety można usmażyć na suchej patelni lub obtoczyć w jajku i bułce tartej

Brak komentarzy: