Udziec z indyka z pampuchami
Często w moim kulinarnym menu,króluje indyk ponieważ jest to gatunek mięsa bardzo zdrowy. Dziś przygotowałam na obiad pyszny udziec z indyka z dodatkiem pampuchów. Rodzina była zachwycona, danie wyszło pyszne zdrowe.
Udziec z
indyka z pampuchami
Składniki
- 1 udziec z indyka około 80dag
- 4 szt cebule szalotki
- Olej kokosowy
- Świeży rozmaryn
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka liści laurowych
- ½ łyżeczki pieprzu
- Sól do smaku.
Pampuchy
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki stopionego masła
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cukru
wykonanie
Udziec z
indyka
Udziec
z indyka umyć i osuszyć. Z każdej strony natrzeć mięso połową przypraw i
schować do lodówki na 2 godziny. Udziec zwinąć w rolad, następnie
sznurujemy. W garnku na oleju kokosowym obsmażamy udziec z indyka, dodajemy
pokrojoną szalotkę, dodajemy pozostałe przyprawy, świeży rozmaryn liście
laurowe. Na małym ogniu mięso dusimy do miękkości.
Pampuchy
w misce drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy szczyptę cukru
i mąkę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy.
Dodajemy do mąki jajka, całość łączymy z rozczynem. Ciasto wyrabiamy,
dodajemy letnie masło i szczyptę soli. Dalej wyrabiamy. Gotowe przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy nasze
ciasto będzie już wyrośnięte, formujemy z niego kule. Wielkością powinny
przypominać pączki. Znów odstawiamy na trochę aż zaczną rosnąć. Pampuchy gotujemy na parze.
Podajemy z pampuchami, szalotką i pomidorkami
J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz