Dietetyczny filet z indyka gotowany


Ogromnym powodzeniem cieszy się u czytelników receptura  na schab gotowany  na bazie tego przepisu przygotowałam  dietetyczny filet z indyka gotowany.

Wędlina wyszła bardzo delikatna i aromatyczna w smaku.


Składniki


·           ok.1kg filetu z indyka
·          zalewa do piersi z indyka
·          2 litry wody
·          1 łyżka soli 
·          2 łyżeczki płaskie pieprzu mielonego
·          świeży tymianek
·          5 ziaren ziela angielskiego  
·          3 liści laurowych  
·          1 łyżeczka słodkiej papryki 
·          1 łyżeczka wędzonej papryki
·          1 łyżka ostrej musztardy


Wykonanie
Dokładnie myjemy filet z indyka. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i wkładamy filet z indyka. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 5 minut.
Garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 6 godzin. Po tym czasie ponownie zagotowujemy i gotujemy około 5 minut, po  czym odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie ponownie zagotowujemy i gotujemy około 5 minut, Filet  zostawiamy w wodzie do wystygnięcia (np. na cała noc)


Brak komentarzy: