Tosty francuskie z chałki z dodatkiem miodu manuka
Miód manuka to naturalny miód pochodzący z Nowej Zelandii. Jego lecznicze właściwości są cenione na całym świecie.
Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Dzięki nim miód też zyskuje swoje właściwości
W procesie dojrzewania wytwarza się unikalny naturalny składnik – methylglyoxal. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze.
Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu. Miód manuka zawiera aż od 100 do 550 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku..
Im wyższe stężenie, tym większa skuteczność działania. Co istotne wartość MGO podawana na opakowaniu określa minimalną ilość związku, jaka występuje w kilogramie danego miodu.
Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Dzięki nim miód też zyskuje swoje właściwości
W procesie dojrzewania wytwarza się unikalny naturalny składnik – methylglyoxal. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze.
Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu. Miód manuka zawiera aż od 100 do 550 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku..
Im wyższe stężenie, tym większa skuteczność działania. Co istotne wartość MGO podawana na opakowaniu określa minimalną ilość związku, jaka występuje w kilogramie danego miodu.
Miody o stężeniu powyżej MGO 100+ mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.
Tosty francuskie z chałki
Składniki
- 1 chałka
- 2 jajka
- owoce sezonowe
- mód manuka klik
- cukier waniliowy
- masło
Wykonanie
1. Roztrzepane jajko mieszamy z cukrem waniliowym
2. Chałkę kroimy w plastry, następnie moczymy w jajku
3. Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy chałkę z obu stron do zarumienienia.
4 Na toście układamy owoce sezonowe, wierzch polewamy miodem manuka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz