Pierogi z jagodami

Sezon na jagody trwa, dziś u nas pyszne pierogi z jagodami.

Ciasto pyszne, delikatne i najlepsze nadzienie jagodowe.

Pierogi z jagodami

składniki
·          1/2 kg mąki pszennej
·          1 jajko
·          1/2 płaskiej łyżeczki soli
·          ok. 1 szklanki letniej wody
·          wanilia 
·          1/2 litra jagód
·           jogurt  naturalny 
·          cukier do posypania 
·          cukier waniliowy  

 wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć jagody , złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.

Nadzienie
Umyć jagody wsypać do miski, dodać cukier waniliowy, wymieszać. Cukier palmowy jest idealny do farszów owocowych.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć.Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu.


Brak komentarzy: