Pierogi z jagodami
Sezon na jagody trwa, dziś u nas pyszne pierogi z jagodami.
Ciasto pyszne, delikatne i najlepsze nadzienie jagodowe.
Ciasto pyszne, delikatne i najlepsze nadzienie jagodowe.
Pierogi z
jagodami
składniki
·
1/2 kg mąki pszennej
·
1 jajko
·
1/2 płaskiej łyżeczki soli
·
ok. 1 szklanki letniej wody
·
wanilia
·
1/2 litra jagód
·
jogurt naturalny
·
cukier do posypania
·
cukier waniliowy
wykonanie
Mąkę przesiać na
stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma
być wolne.
Ciasto rozwałkować
na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć jagody , złożyć na pół i
dobrze zlepić brzegi pierogów.
Nadzienie
Umyć jagody wsypać
do miski, dodać cukier waniliowy, wymieszać. Cukier palmowy jest idealny do
farszów owocowych.
Pierogi wrzucać na
wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć.Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i
gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz