Grillowany łosoś podany z grillowanymi warzywami


 O tej porze roku warzywa i owce są najlepsze, królują w mojej kuchni.
Dziś na obiad przygotowałam bardzo pyszne lekkie danie, grillowany łosoś podany z grillowanymi warzywami .
Tak w tajemnicy było mega smaczne,  trochę żałowałam ze tak mało zrobiłam.

Składniki
  • ·       1 kawałek łososia
  • ·       100g fasolki szparagowej
  • ·       1 papryka żółta
  • ·       ½ szt selera
  • ·       1 marchewka
  • ·       Oliwa z oliwek
  • ·       Sól, pieprz do smaku
  • ·       Tymianek
  • sok z cytryny 


Wykonanie
1.    Łososia myjemy, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.    Z selera i marchewki robimy frytki.
3.    Fasolkę szparagową myjemy następnie parzymy przez około 5 minut.
4.    Na rozgrzanej patelni grillowej, grillujemy łososia z każdej strny kilka minut.
5.     Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę oleju następnie grillujemy warzywa: marchewkę, paprykę,  seler z dodatkiem świeżego  tymianku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6.    Na talerzu układamy rukolę, warzywa grillowane, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe i łososia. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek i sokiem z cytryny 



Brak komentarzy: