Kiełbasa biała
W tym roku święta wielkanocne będą inne, pozbawione magii radości przygotowania.
Dla naszego dobra i innych teraz najważniejsze jest zostać w domu. Przygotowałam dla Was przepis na domową surową białą kiełbasę, która wyszła bardzo pyszna, bez konserwantów.
Kiełbasa biała surowa
· 2kg mięsa z szynki klasa I
· 2kg karkówki klasa II
· 1kg tłuszczyków wieprzowych.
Przyprawy
· 18g- 22g soli/1kg mięsa
· 2g pieprzu czarnego/1kg mięsa
· 1 główka czosnku
· woda
Dodatkowo
· Jelita wieprzowe.
Wykonanie
Mięso z
szynki klasy pierwszej rozdrabniamy na szarpaku, karkówkę na sitku 6mm zaś
tłuszczyki wieprzowe na sitku 3mm. Mięso
przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i około 200ml letniej wody. Mieszamy
do uzyskana kleistości. Masę mięsną przekładamy do nadziewarki, następnie
napełniamy jelita odkręcając odcinki o długości 10-15 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz