Wielkanocna babka drożdżowa Tomasza Dekera

 Kilka dni temu znalazłam przepis w gazecie"palce lizać:" na wielkanocną babkę drożdżową Tomasza Dekera, którą przygotowałam w zaciszu kuchennym.

Babka drożdżowa w smaku jest wyjątkowa dodatkowych walorów smakowych dodaję jej lukier i skórka pomarańczowa.
Składniki 

  • 100 g cukru
  • 80 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 100 g rodzynek
  • szczypta soli
  •  lukier do dekoracji

Wykonanie 
WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA - sposób przygotowania: Przygotuj rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, odrobiny cukru i części mąki. Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce, by drożdże mogły się rozmnożyć. Następnie dodaj do masy resztę cukru, jajka i żółtka oraz pozostałą mąkę. Całość wyrób na jednolite ciasto.
Podczas wyrabiania dodawaj małymi porcjami rozpuszczone, ale nie gorące masło. Na samym końcu dodaj szczyptę soli oraz rodzynki. Ciasto przełóż do foremek wysmarowanych tłuszczem (ciasto nie powinno sięgać wyżej niż połowa wysokości formy - będzie rosło przed i w trakcie pieczenia). Odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 45 minut.
Po upieczeniu wyjmij babkę z formy, ostudzoną udekoruj lukrem i skórką pomarańczwą.

Brak komentarzy: