Karkówka wędzona podpiekana
Domowa wędlina baleron wędzony podpiekany jest numer jeden w mim domu. Nie ma nic lepszego jak domowa wędlina pozbawiona chemii.
Karkówka wyszła bardzo soczysta, aromatyczna rozpływająca się w ustach.
Karkówka wędzona podpiekana
Składniki:
· 2kg
karczek wieprzowy
· 20g
peklosoli na 1kg mięsa
· Pieprz
czarny
· kolendra
Wykonanie
Karkówkę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso
nacieramy peklosolą, pieprzem i kolendra. Karkówkę wkładamy do worka próżniowego
z którego odsysamy powietrze. Mięso wkładamy na 7-10 dni do lodówki. Karkówkę
wkładamy do siatki wędzarniczej, którą wieszamy w chłodnym miejscu w celu
osuszenia.Mięso wkładamy do wędzarni, włączamy temp około 45-50 stopni w celu
osuszenia. Kiedy mięso będzie suche podnosimy temperaturę do 55-60 stopni
włączamy dym do osiągnięcia złotego koloru około 4-6 godzin. Następnie
podnosimy temperaturę do 80-85 stopni, wyłączamy dym i podpiekamy do około
72-75 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz