Karkówka wędzona podpiekana

Domowa wędlina baleron wędzony podpiekany jest numer jeden w mim domu. Nie ma nic lepszego jak domowa wędlina pozbawiona chemii.
Karkówka wyszła bardzo soczysta, aromatyczna rozpływająca się w ustach. 
Karkówka wędzona podpiekana
Składniki:
·     2kg karczek wieprzowy
·     20g peklosoli na 1kg mięsa
·     Pieprz czarny
·     kolendra

Wykonanie
Karkówkę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso nacieramy peklosolą, pieprzem i kolendra. Karkówkę wkładamy do worka próżniowego z którego odsysamy powietrze. Mięso wkładamy na 7-10 dni do lodówki. Karkówkę wkładamy do siatki wędzarniczej, którą wieszamy w chłodnym miejscu w celu osuszenia.Mięso wkładamy do wędzarni, włączamy temp około 45-50 stopni w celu osuszenia. Kiedy mięso będzie suche podnosimy temperaturę do 55-60 stopni włączamy dym do osiągnięcia złotego koloru około 4-6 godzin. Następnie podnosimy temperaturę do 80-85 stopni, wyłączamy dym i podpiekamy do około 72-75 stopni.

Brak komentarzy: