Orzechowiec.
Kochani dziś mam dla Was ciasto z mojego domu rodzinnego, które pojawia się na każdej imprezie rodzinnej.
Pyszny orzechowiec z dużą ilością prażonych orzechów. na jednym blacie ciasta. Następnym razem zrobię podwójną ilość prażonych orzechów, które wyłożę dwa blaty ciasta.
W tradycyjnym przepisie ciasto jest przełożone masą z kaszy manny minusem jest ze ciasto musimy zjeść w miarę szybko. Zamiast masy z kaszy manny ciasto przełożyłam masą kajmakową, dzięki temu ciasto możemy jeść przez kilka dni i mamy pewność ze się z nim nic nie dzieje.
składniki
Pyszny orzechowiec z dużą ilością prażonych orzechów. na jednym blacie ciasta. Następnym razem zrobię podwójną ilość prażonych orzechów, które wyłożę dwa blaty ciasta.
W tradycyjnym przepisie ciasto jest przełożone masą z kaszy manny minusem jest ze ciasto musimy zjeść w miarę szybko. Zamiast masy z kaszy manny ciasto przełożyłam masą kajmakową, dzięki temu ciasto możemy jeść przez kilka dni i mamy pewność ze się z nim nic nie dzieje.
składniki
ciasto
- 1/2 kg mąki
- 15 dag margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu kurpiowskiego prawdziwego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
smażone orzechy
- 30 dag orzechów włoskich
- 10 dag cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki miodu
- 12 dag masła
dodatkowo
- 2 masy kajmakowe
- 1/2 szkl ponczu
- wykonanie
Przesianą mąkę wysypujemy, na stolnicę, dodajemy sodę i cukier mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło miód i jajka zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną pieczemy samą. Na drugą wykładamy gorące usmażone orzechy. Pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie orzechów
Do garnka wlewamy miód, dodajemy masło, wodę, cukier chwilę gotujemy, dodajemy, orzechy i smażymy, około 7 minut składanie ciasta Upieczone ciasto studzimy, nasączamy, ponczem przekładamy masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami.
Przygotowanie orzechów
Do garnka wlewamy miód, dodajemy masło, wodę, cukier chwilę gotujemy, dodajemy, orzechy i smażymy, około 7 minut składanie ciasta Upieczone ciasto studzimy, nasączamy, ponczem przekładamy masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz