Orzechowiec.

Kochani dziś mam dla Was ciasto z mojego domu rodzinnego,  które pojawia się na każdej imprezie rodzinnej.
Pyszny orzechowiec z dużą ilością prażonych orzechów. na jednym blacie ciasta. Następnym razem zrobię podwójną ilość prażonych orzechów, które wyłożę dwa blaty ciasta.
W tradycyjnym przepisie ciasto jest przełożone masą z kaszy manny minusem jest ze ciasto musimy zjeść  w miarę szybko. Zamiast masy z kaszy manny ciasto przełożyłam  masą kajmakową, dzięki temu ciasto możemy jeść przez kilka dni i mamy pewność ze się z nim nic nie dzieje.
 składniki
ciasto
  • 1/2 kg mąki
  • 15 dag  margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki  miodu kurpiowskiego   prawdziwego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 smażone orzechy
  • 30 dag  orzechów  włoskich
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki  wody
  • 2 łyżki   miodu 
  • 12 dag  masła
dodatkowo
  • 2  masy  kajmakowe
  • 1/2 szkl ponczu
  • wykonanie 
Przesianą mąkę wysypujemy, na stolnicę, dodajemy sodę i cukier mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło miód i jajka zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną pieczemy samą. Na drugą wykładamy gorące usmażone orzechy. Pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie orzechów
Do garnka wlewamy miód, dodajemy masło, wodę, cukier chwilę gotujemy, dodajemy, orzechy i smażymy, około 7 minut składanie ciasta Upieczone ciasto studzimy, nasączamy, ponczem przekładamy masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami.

Brak komentarzy: