Marynowane podgrzybki

 Jeden z moich ulubionych przepisów na marynowane podgrzybki,przepis bardzo prosty

Składniki

  • Podgrzybki
  • Zalewa
  • ½ szkl octu 10%
  • 1 ½ łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Cebula
  • Marchewka
  •  5 Liści laurowych
  •  5 ziaren ziela angielskiego
  •  5 ziaren pieprzu czarnego
  • Litr wody

Wykonanie

Grzyby  dokładnie oczyścić, umyć następnie  odciąć korzonki.  Krotko odgotować w osolonej wodzie. Grzyby przełożyć na sitko i przelać wodą do czasu aż będzie czysta.  Do garna wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy zalewy. Zalewę gotować 5 minut. Do zalewy  dodać podgrzybki, pokrojoną w plastry marchewkę i cebulę. Gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Wyparzone słoiki napełniać grzybami z zalewa,  zakręcić słoik. Słoiki odwracamy do góry dnem i przykrywany  ręcznikiem lub kocem. Pozostawiamy do wystygnięcia.

 

 

 


Brak komentarzy: