Marynowane podgrzybki
Jeden z moich ulubionych przepisów na marynowane podgrzybki,przepis bardzo prosty
Składniki
- Podgrzybki
- Zalewa
- ½ szkl octu 10%
- 1 ½ łyżki soli
- 1 łyżeczka cukru
- Cebula
- Marchewka
- 5 Liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- Litr wody
Wykonanie
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć następnie odciąć korzonki. Krotko odgotować w osolonej wodzie. Grzyby przełożyć na sitko i przelać wodą do czasu aż będzie czysta. Do garna wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy zalewy. Zalewę gotować 5 minut. Do zalewy dodać podgrzybki, pokrojoną w plastry marchewkę i cebulę. Gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Wyparzone słoiki napełniać grzybami z zalewa, zakręcić słoik. Słoiki odwracamy do góry dnem i przykrywany ręcznikiem lub kocem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz