Papryka w zalewie
Zrobienie papryki w zalewie jest bardzo proste, przepis jest od wielu lat w mojej rodzinie. Zalewa jest idealnie zbilansowana.
Papryka marynowana idealna na kanapkę, jako składnik sałatki lub dodatek do obiadu.
Składniki
- Różne kolory papryki
- Zalewa
- 1 litr wody
- ½ szkl octu `0%
- 1 szkl cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
Wykonanie
Przygotowanie zalewy
Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie następnie zagotowujemy. Paprykę oczyścić i pokroić w podłużne paski. Kawałki papryki parzymy w wodzie przez około 5 minut. Gorącą paprykę wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Do każdego słoika wlewamy łyżeczkę oliwy następnie zakręcamy słoik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz