Papryka w zalewie

 Zrobienie papryki w zalewie jest bardzo proste, przepis jest od wielu lat w mojej rodzinie. Zalewa jest idealnie zbilansowana.


Papryka marynowana idealna na kanapkę, jako składnik  sałatki lub dodatek do obiadu.


Składniki

  • Różne kolory papryki
  • Zalewa
  • 1 litr wody
  • ½ szkl octu `0%
  • 1 szkl cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe

Wykonanie 

Przygotowanie zalewy

Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie następnie zagotowujemy. Paprykę oczyścić i pokroić w podłużne  paski. Kawałki papryki parzymy w wodzie przez około 5 minut. Gorącą paprykę wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Do każdego słoika wlewamy łyżeczkę oliwy  następnie zakręcamy słoik.


 

Brak komentarzy: