Domowe wędliny czyli nowe przepisy na tradycyjne wyroby oraz dojrzewajace . Robert Winckiewicz
Domowe wędliny tradycyjne oraz dojrzewające to druga książka autorstwa Roberta Winckiewicza prowadzącego blog wyroby domowe.
Autor zajmuje się domowym wyrobem wędlin, kiełbas szynek, wyrobów z szynkowaru, konserw, wędlin dojrzewających który jest poradnikiem dla amatorów i zaawansowanych.
Opisane przepisy są bardzo dokładnie i zrozumiale dla każdego, Mamy wypisane składniki, dokładny sposób wykonania krok po kroku, opisany proces wędzenia i parzenia.
Wstęp
Autor zamieścił we wstępnie o czym jest książka, jakie przepisy znajdziemy.
-Od czego zacząć
Autor zamieścił we wstępnie o czym jest książka, jakie przepisy znajdziemy.
-Od czego zacząć
Jeden z ważniejszych działów czyli abc domowych wyrobów. W tym dziale auror opisuje, jakie będą nam potrzebne narzędzia i urządzenia do domowego wyrobu wędlin. Jakie mięso wybierać? jak przygotować mięso?. Dowiemy się jak klasyfikujemy mięso.
Jak zrobić dobrą domową wędzonkę?
W tym rozdziale dowiemy się jak przygotować mięso, jak peklować, jakie dodać przyprawy. Krok po kroku uzupełniony zdjęciami, jak formować i wiązać mięso na wędzonki. Autor przeprowadza nas przez cały proces wędzenia.
-Jak zrobić dobrą domową kiełbasę?
Temat rozdziału mówi sam za siebie:) Dowiemy się jak zrobić domową kiełbasę !!!! Poznamy proces od A do Z czyli jak przygotowanie mięsa, peklowanie, rozdrabnianie, mieszanie, napełnianie osłonek, osadzanie, osuszanie, wędzenie, obróbka termiczna, chłodzenie, podsuszanie.
-Moje wędzonki
-Jak zrobić dobrą domową kiełbasę?
Temat rozdziału mówi sam za siebie:) Dowiemy się jak zrobić domową kiełbasę !!!! Poznamy proces od A do Z czyli jak przygotowanie mięsa, peklowanie, rozdrabnianie, mieszanie, napełnianie osłonek, osadzanie, osuszanie, wędzenie, obróbka termiczna, chłodzenie, podsuszanie.
Pan Robert dzieli się przepisami na domowe wędzonki z wieprzowiny, cielęciny, koziny i drobiu.
-Moje kiełbasy
Autor przygotował dla nas nowe przepisy na kiełbasy wieprzowe, wołowe, drobiowe, cielęce i z koziny.
_Moje wędliny surowe dojrzewające
znajdziemy przepisy na wyroby dojrzewające między innymi na kumpis litewski, schab solony, boczek fuet
-Moje wędliny podrobowe, smarówki
W dziale znajdziemy autorskie przepisy na salceson wolsztyński, pasztetową smarowaną, pasztet smarowny, pasztet z kaczych wątróbek, smarówkę ze skwarek.
-Wędzić można prawie wszystko
W tym rozdziale autor dzieli się przepisami na śliwki, ser, warzywa i owoce, jaja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz