Cynamonowe bułeczki

Na długie jesienne wieczory polecam wyjątkowe pyszne, aromatyczne cynamonowe bułeczki

Ślimaczki z serem
Składniki
• • 1kg mąki
• • 10 dag drożdży
• • 15 dg ma
• • 1/2szkl cukru
• • 2 szkl mleka 3,2 %
• • 8 żółtek
• • ½ łyżeczki soli
Cynamonowa mieszanka
• • opakowanie cynamonu
• • kilka łyżeczek cukru brązowego
• • 1 cukier waniliowy

Wykonanie
Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone Drożdż, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki. Mieszamy na jednolitą masę. Przesianą mąkę wsypujemy do dużej miski robimy dołek, wlewamy nasz rozczyn z drożdży przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy cukrem. Masło roztapiamy w rondelku. Do mąki z rozczynem dodać żółtka, mleko i sól wyrobić ciasto. Kiedy będzie od odstawać ręki wlać porcjami przestudzone masło, nie przerabiając wyrabiania. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące, odstawać od ręki, od dna miski, będzie zawierało pęcherzyki powietrza zakończyć wyrabianie. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Cynamonowa mieszanka
Do miski wsypać cynamon, dodać cukier brązowy, cukier waniliowy wymieszać
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek w kształcie prostokąta, posypać obficie cynamonową mieszanką zwinąć w rulon, pokroić w plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym żółtkiem Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 160stopni-170 stopni około 15-20 minut

1 komentarz:

Preinfuzja pisze...

Chociaż jestem fanem klasycznego pieczywa, cynamonowe bułeczki stały się stałym elementem podczas niedzielnego rodzinnego śniadania, a to co zostanie, staje się przekąską, po którą wielu z nas sięga podczas popołudniowej kawy. Świetny przepis, warty testowania.