Tutto Bene Flavia Borawska Małgorzata Minta
Na rynku wydawniczym okazała się kolejna książka Małgorzaty Minty i Flavii Borkowskiej "Tutto Bene" książkę od której nie można oderwać oczu, jest to kulinarna podróż do Włoch. W książce znajdziemy wyjątkowe przepisy, opowieści i rodzinne historie, które są bardzo ciekawe.
Jest to świetny poradnik który można kupić w promocyjnej cenie w Taniej książce który można kupić w promocyjnej cenie w Taniej książce, Książkę dostałam z księgarni do recenzji.
Książka bardzo ładnie wydana, przepiękne zdjęcia, zachwycające nietuzinkowe przepisy, połączone z osobistymi historiami. Wciąga i motywuje do pysznego gotowania.
(..)Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych przez Małgosię.Tessa Capponi-Borawska
Litry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winie…
Ta książka to opowieść o autorskiej kuchni Flavii Borawskiej, o smakach i aromatach, które są jej bliskie. Flavia gotuje z szacunkiem dla wspomnień, dla tradycji i rodzinnych historii. Ale też nie ogranicza siebie i innych. Podróżuje, próbuje, kolekcjonuje nowe kulinarne wrażenia, a potem przenosi je na domowy grunt.
Cukinie z miętą, długo pieczone pomidory, parmigiana, risotto z Marmite – wystarczy kilka elementów, aby stworzyć wyjątkowe danie. Nie potrzeba całego arsenału składników, ale umiejętności wyciągnięcia z produktu esencji smaku. Liczy się pomysł, dyscyplina wykonania, szacunek dla jedzenia. A przede wszystkim – miłość dla tych, których karmimy.
Flavia Borawska – szefowa kuchni, absolwentka akademii kulinarnej Le Cordon Bleu, laureatka tytułu Kobieta Szef 2020 polskiej edycji przewodnika Gault et Millau. Do swojej kuchni wprowadza nie tylko włoskie smaki, ale i inspiracje z różnych stron świata.
Małgosia Minta – reporterka, autorka książek, specjalistka w dziedzinie trendów, autorka popularnego bloga Minta Eats. Nie może żyć bez masła, pomidorów i podróży.(...)
Spis treści
-Wstęp
Autorki dzielą się informacją co znajdzie się w ich spiżarni, jakie składniki powinny być w domu. Dobra, oliwa, sos sojowy, parmezan masło i wiele innych. Rozmawiają o jedzeniu, o kulturze, co warto przywieść do Polki.
-Przepisy, które zostały podzielone na: małe, duże, małe e terra, słodkie.
Przepisy są bardzo proste, pomimo czasami dużej liczbie składników. Jest dość duży przekrój receptur potrawy, składników, każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Każdy przepis jest pokazany na przepięknym zdjęciu. Zdjęcia są bardzo apetyczne chciałoby się zjeść wszystko.
Książka idealna na prezent, polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz