Placki po węgiersku.

 Placki po węgiersku, to jedno z ulubionych potraw wielu smakoszy. Połączenie chrupiących placów ziemniaczanych z gulaszem.


Placek po węgiersku.

Gulasz:

  • 500 g udźca z indyka
  • 4 łyżki oleju
  • cebula
  • papryka czerwona
  • 300g pieczarek
  •  1 cebula
  • szczypta papryki suszonej
  • szczypta pieprzu mielonego
  • pieprz w ziarnach
  • szczypta soli

Placki ziemniaczane:

  • 10 ziemniaków
  • 2 jajka
  •  Około 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek oleju

Wykonanie

Gulasz 

Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy mięso z indyka. Przez kilka minut dusimy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę na koniec czerwoną paprykę, przyprawy( ziele angielskie, liście laurowe, suszoną paprykę) ałość zalewamy gorącą wodą. Dusimy pod przykryciem  na małym ogniu kilka minut Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewamy do mięsa. Dusimy jeszcze około 5 minut.


Placki ziemniaczane

 Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy jajko, mąkę. Dodajemy jajko i formujemy łyżką placki. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez minutę. Placki podajemy z gulaszem i ulubioną sałatką.

 

Brak komentarzy: