Placki po węgiersku.
Placki po węgiersku, to jedno z ulubionych potraw wielu smakoszy. Połączenie chrupiących placów ziemniaczanych z gulaszem.
Placek po węgiersku.
Gulasz:
- 500 g udźca
z indyka
- 4 łyżki
oleju
- cebula
- papryka
czerwona
- 300g
pieczarek
- 1 cebula
- szczypta
papryki suszonej
- szczypta
pieprzu mielonego
- pieprz
w ziarnach
- szczypta
soli
Placki ziemniaczane:
- 10
ziemniaków
- 2 jajka
- Około 5 łyżek mąki
- 5 łyżek
oleju
Wykonanie
Gulasz
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy mięso z indyka. Przez kilka minut dusimy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę na koniec czerwoną paprykę, przyprawy( ziele angielskie, liście laurowe, suszoną paprykę) ałość zalewamy gorącą wodą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu kilka minut Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewamy do mięsa. Dusimy jeszcze około 5 minut.
Placki ziemniaczane
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach Doprawiamy
solą, pieprzem oraz dodajemy jajko, mąkę. Dodajemy jajko i formujemy łyżką
placki. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez minutę. Placki
podajemy z gulaszem i ulubioną sałatką.
1 komentarz:
Bardzo apetycznie wygląda.
Prześlij komentarz