Danisze z jabłkami

 Sezon na jabłka w pełni zapraszam na pyszne danisze z jabłkami.



Danisze z jabłkami

ciasto
• 120 ml ciepłej wody
• 250 ml mleka o temperaturze pokojowej
• 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
• 700 g mąki pszennej
• 30 g świeżych drożdży Babuni
• 2 łyżeczka soli
• 50 g drobnego cukru
• 500 g masła, zimnego posiekanego na pół cm kawałki


Na nadzienie
• smażone jabłka z cynamonem
Kruszonka
• ok 80g masła
• Ok 40g cukru pudru
• ½ szkl mąki


Wykonanie

1.Do miseczki wlać wodę, mleko, wbić jajka i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę
2.Do większej miski nasypać mąkę cukier i sól, dodać drożdże, wymieszać.
3.Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki masła muszą być nadal widoczne.
4. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać: ciasto powinno być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła.
5. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni.
6.By dokończyć ciasto, po wyciągnięciu z lodówki pozostawić je w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
7. Rozwałkować na kwadrat ok. 50 x 50 cm. Można podsypywać mąką. Złożyć ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte maja być teraz na dole i na górze). Ciasto odwrócić o 90º, tak, by zagięte boki były teraz po prawej i po lewej stronie ciasta.
8. Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku. Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek duńskich. Płat powinien mieć grubość około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią), lub zostawić w lodówce do 4 dni (pod warunkiem że nie zrobiliśmy tego wcześniej.
9 .Ciasto podzielić na części kwadraty koła.
10. Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i rękoma formułować kruszonkę.

Brak komentarzy: