Domowy kotlet schabowy w panko podany z warzywami w tempurze z sosem majonezowym ziołowym.
Czasami zastanawiam się, co przygotować na obiad by goście by zachwyceni. Szukając inspiracji znalazłam portal kliknij Znalazłam przepis na kotlet schabowy kliknij zmieniłam panierkę używając panko -
Składniki
·
3 kotlety schabowe
·
2 jaja
·
Panierka panko
·
mąka
·
sól i pieprz
·
smalec do smażenia
Dodatki
- Warzywa w temperze
- · Szparagi
- · Mini marchewki
- · Cukinia
- · Brokuł
- · 250 ml wody gazowanej
- · Lód w kostkach
- · Tempura w proszku
- · Sól
do smaku
- · Olej rzepakowy
- Sos majonezowy
- · Majonez wielkopolski
- · Kolendra
- · Szczypiorek
- · Bazylia
- · koperek
- · Sok z limonki
- · Sól, pieprz do smaku
Wykonanie
1. Kawałek mięsa umieścić między dwoma kawałkami folii do żywności. Za
pomocą tłuczka do mięsa rozbijamy kotlety z obu stron. Mięso osuszamy
ręcznikiem papierowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem Kotlety schabowe
obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panko Smalec rozgrzewamy
na patelni i smażymy kotlety na złoto. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu
na ręczniku papierowym.
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na
kawałki Panierkę przygotowujemy według
przepisu na opakowaniu. Przed sama czynnością smażenia dodajemy stopniowo
kostki lodu. Rozgrzewamy olej we frytkownicy 180 do 180°C. i
przygotowujemy tacę, wyłożoną ręcznikiem
papierowym, na który będziemy wykładać
usmażone warzywa. Gdy olej będzie nagrzany, pojedynczo wkładamy warzywa do tempury, delikatnie otrząśnij z
jej nadmiaru, a następnie wkładamy na
rozgrzany olej. Smażymy około 2 minuty. Po tym czasie wyciągam je na ręcznik, w
celu odsączenia nadmiaru oleju.
Sos majonezowy
Bardzo drobno siekamy zioła, sok z limonki które
dodajemy do majonezu następnie mieszamy i blenderujemy doprawiamy do smaku solą
i pieprzem
1 komentarz:
Mniam, uwielbiam schabowego. W takiej formie też mogłabym zjeść.
Prześlij komentarz