Domowy kotlet schabowy w panko podany z warzywami w tempurze z sosem majonezowym ziołowym.

 Czasami zastanawiam się, co przygotować na obiad by goście by zachwyceni.  Szukając inspiracji znalazłam portal kliknij  Znalazłam przepis na kotlet schabowy kliknij  zmieniłam panierkę używając panko - 



Składniki 

·        3 kotlety schabowe

·        2 jaja

·        Panierka panko

·        mąka

·        sól i pieprz

·        smalec do smażenia

Dodatki

  • Warzywa w temperze
  • ·       Szparagi
  • ·       Mini marchewki
  • ·       Cukinia
  • ·       Brokuł
  • ·       250 ml wody gazowanej
  • ·       Lód w kostkach
  • ·       Tempura w proszku
  • ·       Sól  do smaku
  • ·       Olej rzepakowy
  • Sos majonezowy
  • ·       Majonez wielkopolski
  • ·       Kolendra
  • ·       Szczypiorek
  • ·       Bazylia
  • ·       koperek
  • ·       Sok z limonki
  • ·       Sól, pieprz do smaku


Wykonanie

1. Kawałek mięsa umieścić między dwoma kawałkami folii do żywności. Za pomocą tłuczka do mięsa rozbijamy kotlety z obu stron. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem Kotlety schabowe obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panko Smalec rozgrzewamy na patelni i smażymy kotlety na złoto. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

 Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki Panierkę przygotowujemy  według przepisu na opakowaniu. Przed sama czynnością smażenia dodajemy stopniowo kostki lodu. Rozgrzewamy olej we frytkownicy 180 do 180°C. i przygotowujemy  tacę, wyłożoną ręcznikiem papierowym, na który będziemy  wykładać usmażone warzywa. Gdy olej będzie nagrzany, pojedynczo wkładamy  warzywa do tempury, delikatnie otrząśnij z jej nadmiaru, a następnie wkładamy  na rozgrzany olej. Smażymy około 2 minuty. Po tym czasie wyciągam je na ręcznik, w celu odsączenia nadmiaru oleju.

Sos majonezowy

Bardzo drobno siekamy zioła, sok z limonki które dodajemy do majonezu następnie mieszamy i blenderujemy doprawiamy do smaku solą i pieprzem 


1 komentarz:

ClaudiaMorningstar pisze...

Mniam, uwielbiam schabowego. W takiej formie też mogłabym zjeść.