Bułeczki jogurtowe.
Lubicie domowe pieczywo?? Kochani zapraszam na pyszne domowe bułeczki jogurtowe idealne na śniadanie.
Składniki:
- · 500 g mąki pszennej (lub mąki pszennej chlebowej)
- · 1 łyżka cukru
- · 1,5 łyżeczki soli
- · 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych
- · 200 g jogurtu (np. naturalnego, greckiego)
- · 120 ml mleka
- · 1 jajko
- 60 g masła, roztopionego
wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę robimy wgłębienie. W małej miseczce mieszamy 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka robimy rozczyn, który wlewamy do miski z mąką. Miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy w cieple miejsce na około 20mint. Po określonym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość na około 60-90 minut. Ciasto wyjmujemy z miski, dzielimy na równe części u mnie wyszło 12 kawałków. Z każdego kawałka formujemy bułeczki, które nacinamy nożem lub specjalnym urządzeniem do nacinania bułek. Bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40minut. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz