Wędzona szynka z rozmarynem
Za kilka dni mojej Mamusi imieniny przygotowałam dla gości wędzoną szynkę z rozmarynem.
Często robię domowe wędliny, ten przepis skradł moje serce. Nie bójcie się dodawać do mięsa rozmarynu. Szynka wyszła przepyszna, pachnie obłędnie.
Składniki
Mięso
·
5kg szynki
Solanka
·
250g peklosoli (tabela dziadka )
·
pieprz czarny
·
świeży rozmaryn
·
czosnek
·
kilka liści laurowych
·
kilka ziaren ziela anielskiego
Parzenie
·
kilka ząbków czosnku
·
1 łyżeczka pieprzu czarnego
·
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
·
Świeży rozmaryn
·
1/2 łyżeczki jałowca
·
kilka liści laurowych.
Wykonanie
Szynkę podzielić na 3 kawałki tworząc tzw kuleczki.
Przygotowanie solanki
Do garnka z 2,5 litrami wody dodajemy peklosól mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
W drugim garnku 250ml wody z przyprawami gotujemy około 5 minut od zagotowania. Przestudzony, wywar dodajemy do solanki. Po dokładnym wymieszamy solanki, nastrzykujemy mięso w ilości około 10% w stosunku do jego masy. Następnie szynki wkładamy do naczynia, zalewamy solanką wkładamy do lodówki na 4-5 dniu
Przygotowanie do wędzenia.
Po peklowaniu wyjmujemy mięso z solanki
władamy do siatki wędzarniczej. Szynki wieszamy w chłodnym miejscu najlepiej na
cała noc lub 10 godzin w celu ocieknięcia.
Wędzenie
Szynki osuszamy w wędzarni w temperaturze 40
stopni C około 2 godziny, ąż powierzchnia będzie sucha.
Podnosimy temperaturę do 55 stopni C z włączonym
generatorem dymu, wędzimy około 3-3,5godziny do uzyskania jasnozłotej barwy.
W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami do temperatury 90 stopni. Wkładamy szynki zmniejszamy palnik gazu do minimum około 80stopni. C Wkładamy szynki, parzymy do osiągnięcia w środku mięśnia około 68-72 stopnie. Szynki wyjmujemy z parzenia wkładamy do garna z zimną wodą zostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy wieszamy do ocieknięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz