Wędzona szynka z rozmarynem

   Za kilka dni mojej Mamusi imieniny przygotowałam dla gości wędzoną szynkę z rozmarynem. 


Często robię domowe wędliny, ten przepis skradł moje serce.  Nie bójcie się dodawać do mięsa rozmarynu. Szynka wyszła przepyszna, pachnie obłędnie.

Składniki 

Mięso 


·          5kg szynki


Solanka


·          250g peklosoli (tabela dziadka )

·          pieprz czarny

·          świeży rozmaryn

·          czosnek

·          kilka liści laurowych 

·          kilka ziaren ziela anielskiego 

 



Parzenie 


·          kilka ząbków czosnku

·          1 łyżeczka pieprzu czarnego 

·          1/2 łyżeczki ziela angielskiego

·          Świeży rozmaryn

·          1/2 łyżeczki jałowca

·          kilka liści laurowych.  

 



Wykonanie 
Szynkę podzielić na 3 kawałki tworząc tzw kuleczki.
Przygotowanie solanki
Do garnka z 2,5 litrami wody dodajemy peklosól mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
W drugim garnku  250ml wody z przyprawami gotujemy około 5 minut od zagotowania.  Przestudzony, wywar dodajemy do solanki. Po dokładnym wymieszamy solanki, nastrzykujemy mięso w ilości około 10% w stosunku do jego masy. Następnie szynki wkładamy do naczynia, zalewamy solanką wkładamy do lodówki  na 4-5 dniu
 

Przygotowanie do wędzenia.
 Po peklowaniu wyjmujemy mięso z solanki władamy do siatki wędzarniczej. Szynki wieszamy w chłodnym miejscu najlepiej na cała noc lub 10 godzin w celu ocieknięcia.
Wędzenie
Szynki osuszamy w wędzarni w temperaturze 40 stopni C około 2 godziny, ąż powierzchnia będzie sucha.
Podnosimy temperaturę do 55 stopni C z włączonym generatorem dymu, wędzimy około 3-3,5godziny do uzyskania jasnozłotej barwy.
 

Parzenie
W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami do temperatury 90 stopni. Wkładamy szynki zmniejszamy palnik gazu do minimum około 80stopni. C Wkładamy szynki, parzymy do osiągnięcia w środku mięśnia około 68-72 stopnie. Szynki wyjmujemy z 
parzenia wkładamy do garna z zimną wodą zostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy  wieszamy do ocieknięcia

Brak komentarzy: