Szynka wędzona gotowana

Moi drodzy zapraszam na domową wędzoną szynkę, którą można przygotować w domu. To nic trudnego, odrobina chęci i możemy się cieszyć  szynką wędzoną gotowaną


Składniki

  • 3-5 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 300 g soli peklowej
  • 1,2 l przegotowanej i wystudzonej wody
  • 1 ½ wody
  • 3 l wody
  • 10 liści laurowych
  •  garści ziela angielskiego
  • 1 główki czosnku
  • Do parzenia
  • 10 liści laurowych,
  • garść ziela angielskiego,
  • 1 łyżka pieprzu


Wykonanie

Do garnka wlewamy 1,5 litra wody i wrzucamy do niego liście laurowe oraz ziele angielskie wcześniej zmiażdżone. Całość zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut. Wywar przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy lekko przestygnie, dodajemy do niego przeciśnięty czosnek i znów zostawiamy na ok. godzinę. Do dużej miski wsypujemy sól peklującą. Dokładnie mieszamy i studzimy. Szynkę bez kości nastrzykujemy solanką. Robimy ok. 10 nastrzyknięć. Solanką, która została nam po nastrzykiwaniu, zalewamy szynkę. Garnek powinien przez 5 dni stać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Po tym czasie mięso wyjmujemy i następnie sznurujemy lub wkładamy w specjalną siatkę. Zawieszamy tak przygotowaną szynkę w chłodnym miejscu na 12 godzin, by pozbyć się nadmiaru solanki. Przez ok. 1-4 godziny osuszamy mięso przy otwartej wędzarni i bez dymu.


Szynkę wędzimy w temperaturze około 70 stopni do złotego koloru. Parzenie Do garnka wlewamy ok. 5 litrów wody. Wsypujemy ok. 10 liści laurowych, garść rozdrobnionego ziela angielskiego i pierzu Całość doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do środka uwędzoną szynkę. Po ok. 10 minutach zmniejszamy gaz. Woda powinna mieć ok. 80-90 stopni. Parzymy aż szynka osiągnie w środku 72 stopnie.

Brak komentarzy: