Szynka wędzona gotowana
Moi drodzy zapraszam na domową wędzoną szynkę, którą można przygotować w domu. To nic trudnego, odrobina chęci i możemy się cieszyć szynką wędzoną gotowaną
Składniki
- 3-5 kg szynki wieprzowej bez kości
- 300 g soli peklowej
- 1,2 l przegotowanej i wystudzonej wody
- 1 ½ wody
- 3 l wody
- 10 liści laurowych
- garści ziela angielskiego
- 1 główki czosnku
- Do parzenia
- 10 liści laurowych,
- garść ziela angielskiego,
- 1 łyżka pieprzu
Wykonanie
Do garnka wlewamy 1,5 litra wody i wrzucamy do niego liście laurowe oraz ziele angielskie wcześniej zmiażdżone. Całość zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut. Wywar przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy lekko przestygnie, dodajemy do niego przeciśnięty czosnek i znów zostawiamy na ok. godzinę. Do dużej miski wsypujemy sól peklującą. Dokładnie mieszamy i studzimy. Szynkę bez kości nastrzykujemy solanką. Robimy ok. 10 nastrzyknięć. Solanką, która została nam po nastrzykiwaniu, zalewamy szynkę. Garnek powinien przez 5 dni stać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Po tym czasie mięso wyjmujemy i następnie sznurujemy lub wkładamy w specjalną siatkę. Zawieszamy tak przygotowaną szynkę w chłodnym miejscu na 12 godzin, by pozbyć się nadmiaru solanki. Przez ok. 1-4 godziny osuszamy mięso przy otwartej wędzarni i bez dymu.
Szynkę wędzimy w temperaturze około 70 stopni do złotego koloru. Parzenie Do garnka wlewamy ok. 5 litrów wody. Wsypujemy ok. 10 liści laurowych, garść rozdrobnionego ziela angielskiego i pierzu Całość doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do środka uwędzoną szynkę. Po ok. 10 minutach zmniejszamy gaz. Woda powinna mieć ok. 80-90 stopni. Parzymy aż szynka osiągnie w środku 72 stopnie.
1 komentarz:
Mogłoby się wydawać, iż przygotowanie takiej szynki to sporo pracy, ale opis przygotowania krok po kroku szybko wyprowadza z takiego myślenia, a smak domowej szynki rekompensuje czas spędzony w kuchni na poznawaniu nowego przepisu. ;)
Prześlij komentarz