Placki ziemniaczane
Moi mili dziś mam przepis na polskie, tradycyjne placki ziemniaczane, które uwielbią wszyscy. Placki wyszły bardzo chrupiące i pyszne w smaku.
Placki ziemniaczane
Składniki:
- · 1/2 kg obranych ziemniaków
- · 1 małe jajka
- · Mąka pszenna
- · Olej do smażenia
- · sok z cytryny lub z limonki
- ·
Cukier
Wykonanie
Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Do miski ze startymi ziemniakami dodajemy jajko, mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji i sok z cytryny. Bardzo dokładnie mieszamy masę. Na patelnię wylewamy olej, następnie rozgrzewamy. Dużą łyżką nakładamy porcję masy ziemniaczanej. Jak będą rumiane od spodu przekładamy na drugą stronę. Sok z cytryny zapobiega ciemnieniu masy ziemniaczanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz