Pasztet drobiowy z udek
Jesień na stałe zawitała do naszych drzwi, powoli wchodzimy w bardziej obfite śniadania.
Przygotowałam dla Was domowy pasztet drobiowy z udek, który robi się bardzo łatwo. Trzeba chcieć coś zrobić w domu, zamiast iść do sklepu. Pasztet wyszedł obłędny w smaku.
Pasztet drobiowy z
udek
· 5 udek z kurczaka
- · 200g wątróbki drobiowej
- · 1/2kg podgardla
- · ½ szt niedużego selera
- · 1 pietruszka
- · 1 marchewka
- · 3 jajka
- · 3 łyżki przyprawy do pasztetu
- · 4 ziela angielskie
- · kilka ziarenek pieprzu
- · 3 liście laurowe
- · 1 bułka, kajzerka
- · 3–4 ząbki czosnku
- · sól
- · pieprz
- · gałka muszkatołowa
- ·
1 łyżka majeranku
Wykonanie
Do dużego garnka wkładamy udka z kurczaka dodajemy przyprawy, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i warzywa marchewkę, kawałek pora, pietruszkę. Całość zalewamy wodą (może być. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dusimy tak długo, że mięso z kurczak będzie się rozpada. Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy chwilę na oliwie. Kajzerkę zalewamy bulionem, ok. 1 szklanki, moczymy ją. Obrane mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, czosnek i kajzerkę (nie wyciskamy jej) mielimy w maszynce do mielenia mięsa 3 razy! Masą powinna wyjść gładka. Dodajemy jajka i doprawiamy solą, dość mocno świeżo zmielonym pieprzem, przyprawą do kurczaka gałką muszkatołową i roztartym majerankiem. Na tym etapie dolałam jeszcze ok. 3/4 szklanki przecedzonego bulionu, aby pasztet nie był za suchy Przekładamy do formy keksowej wysypanej bułką tartą. Foremka powinna napełnić się do 2/3 wysokości. Na wierzchu układamy cienkie plastry boczku. Wygładzamy masę. Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy temperaturę na 80°C, pieczemy ok. 50 minut. Wyjmujemy jeszcze ciepły z foremki i odstawiamy, aby wystygł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz