Pulpety drobiowe z piersi indyka gotowane na parze.

 Jestem wielką fanką gotowania na parze z kilku powodów. Bardzo lubie parowane warzywa, ryby i mięso. Żywność nie jest zanurzona w wodzie, potrawy nie absorbują wody, która zmienia smak i kolor.


  Mam w domu kilka parowarów elektryczny, bambusowy z tworzywa.  Z uwagi na rosnące ceny energii z przyczyn ekonomicznych, nie będę z niego korzystała. Parowar bambusowy wykorzystuje do gotowania potraw orientalnych i do robienia zdjęć. Z parowara z tworzywa, często korzystałam, byłam z niego zadowolona do czasu.  Chwila nieuwagi, woda się wygotowała i sitka się stopiły.

 Długo szukałam dla siebie odpowiedniego garnka do gotowania na parze.  Po długich poszukiwaniach  znalazłam garnek do gotowania na parze Kohersen. Moim zdaniem jest najlepszy na rynku.  Garnek jest wykonany bardzo solidnie z wysokiej jakości materiałów. Powłoki wykonane są z diamond, która zapobiega rysowaniu i odbarwieniu. \\\sitko jest duże możemy na jednym poziomie, parować wszystkie składniki, oszczędzamy na czasie i źródle gotowania. Garnek możemy wykorzystać do gotowania na parze, jak również do tradycyjnego gotowania (dolny). 


Zalety gotowania na parze.

-  zachowane są składniki odżywcze produktów.

-smak potrawy jest bardziej wyrazisty i jest lepszy.

- potrawy są lekkostrawne i mniej kaloryczne. 


Pulpety drobiowe z piersi  indyka gotowane na parze.

Składniki

·        400 g piersi z indyka

·        2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

·        1 małe jajko

·        cebula pokrojona na kawałki

·        1 papryka czereśniowa ostra

·        2 ząbki czosnku drobno posiekane

·        1 łyżeczka papryki wędzonej

·        2 łyżeczki ziół prowansalskich

·        garść posiekanej pietruszki lub koperku

·        sól, pieprz do smaku


wykonanie

Pierś z indyka zmielić na drobnym sitku w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju Pokroić drobno paprykę. Warzywa paprykę, cebulę, czosnek, koperek i natkę dodać do farszu, wyrobić, Dodać przyprawy pieprz, zioła, paprykę, sól doprawiać do smaku wg własnego uznania, wyrobić na jednolitą masę. Z masy formujemy okrągłe pulpety które układamy na sitku do gotowania na parze. Na sitku układamy dodatkowo warzywa, ząbek czosnku, liście laurowe, gałązkę rozmarynu. Gotujemy około 20-30 minut w zależności od wielkości pulpetów.


Brak komentarzy: