Burgery z łososia wędzonego
Burgery z łososia wędzonego, to doskonałe danie dla osób, które uwielbiają ryby, dbają o linię i kochają fast foddy.
Najlepiej przygotować z łososia wędzonego, którego możecie sami uwędzić lub kupić w sklepie. Dla mnie burger z łososia jest rewelacyjny w smaku.
Podałam go z warzywami ponieważ jestem na diecie, bardzo dobrze sprawdzi się w tradycyjnym burgerze w bułce. Z racji tego, ze jestem na diecie, duże znaczenie ma sposób obróbki termicznej. Burgery usmażyłam na patelni Kohersen, dosłownie na łyżce oleju, która się sprawdza fantastycznie.
Patelnia szybko się nagrzewa, nic się nie przypada, długo trzyma ciepło, jest odporna na zarysowania.
Składniki
· 400 g łososia wędzonego na gorąco
· 2 łyżki natki pietruszki
· ½ cebuli szalotki
· 1 papryczka ostra czereśniowa
· 1 jajko
· 1 łyżka soku z cytryny
· ok. ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
· sól lub 1 łyżeczka sosu sojowego
· pieprz
· bułka tarta (do obtoczenia)
· olej rzepakowy lub smakowy
Wykonanie
Łososia rozdrabniamy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Natkę pietruszki i cebulkę siekamy, dodajemy do łososia. Następnie dodajemy jajko, sok i skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym lub solą. Z przygotowanej masy formujemy dłońmi niewielkie burgery i wkładamy je do praski do burgerów Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz