Drożdżowe rogaliki z makiem
Drożdżowe rogaliki z makiem.
składniki
- 1/2 kg mąki
- 3 żółtka
- 100g masła
- 5 dag drożdży
- 250ml mleka
- ½ szkl cukru
- Aromat rumowy
- sol
- Masa makowa
- 200g maku mielonego
- 50g masła
- 1/4 szkl cukru kryształu
- 1/4 szkl miodu
- bakalie ( rodzynki, skórka pomarańczowa,
- 100g orzechów włoskich
- olejek migdałowy
- 2 białka
- Lukier
- 1 łyżka go soku z cytryny
- ok. 1/2 szklanki cukru pudru
Masa makowa
Masło roztopić, dodać cukier, miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć, Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku.
Ciasto
W miseczce umieszczamy pokruszone drożdże z jedną łyżeczką cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę.. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy masę jajeczną, zaczyn drożdżowy, resztę mleka i na koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 65x40 cm i przecinamy nożem wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy pasek kroimy na 10 trójkątów. Rozsmarowujemy nadzienie makowe zostawiając wolne brzegi Zwijać rogale zaczynając od podstawy (czyli najszerszego boku trójkąta) w kierunku wierzchołka.
Rogale układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż podwoją swoją objętość). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 25 - 30 minut, do momentu aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe lukrujemy i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi
Lukier
Cukier puder i gorący sok z cytryny dokładnie rozcieramy zewnętrzną stroną łyżki. Gęstość lukru możemy regulować poprzez dodawanie cukru pudru (lukier gęściejszy) lub soku (lukier rzadszy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz