Drożdżowe rogaliki z makiem

Drożdżowe rogaliki z makiem.


składniki

  •  1/2  kg mąki
  • 3 żółtka
  • 100g masła
  • 5 dag  drożdży
  • 250ml  mleka
  •  ½ szkl  cukru
  • Aromat rumowy
  • sol
  • Masa  makowa
  • 200g maku mielonego
  • 50g masła
  • 1/4 szkl  cukru kryształu
  • 1/4 szkl miodu
  • bakalie (  rodzynki, skórka  pomarańczowa,
  • 100g orzechów włoskich
  •  olejek  migdałowy
  •  2 białka
  • Lukier
  •  1 łyżka go soku z cytryny
  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru

     

 Wykonanie

Masa makowa

Masło roztopić, dodać cukier, miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć, Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku.


Ciasto

W miseczce umieszczamy pokruszone drożdże z jedną łyżeczką cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę.. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy masę jajeczną, zaczyn drożdżowy, resztę mleka i na koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 65x40 cm i przecinamy nożem wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy pasek kroimy na 10 trójkątów. Rozsmarowujemy nadzienie makowe zostawiając wolne brzegi Zwijać rogale zaczynając od podstawy (czyli najszerszego boku trójkąta) w kierunku wierzchołka.


Rogale układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż podwoją swoją objętość). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Wyrośnięte rogale smarujemy  jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 25 - 30 minut, do momentu aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe lukrujemy  i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi

Lukier

 Cukier puder i gorący sok z cytryny dokładnie rozcieramy  zewnętrzną stroną łyżki. Gęstość lukru możemy regulować poprzez dodawanie cukru pudru (lukier gęściejszy) lub soku (lukier rzadszy).


 

 

 

Brak komentarzy: