Fit deser z kaszy jaglanej
Jestem wielką fanką kaszy jaglanej przygotowuję ją na wiele sposobów, na słodko i wytrawnie. Dziś przygotowałam, fit deser z kaszy jaglanej, Muszę się przyznać, jak się zajęłam czymś innym zdarzało się przypalić kaszę jaglaną. W mojej kuchni pojawił się nowy rondelek Kohersem Polska , dzięki nie przywierającej powłoce nic się nie przypala. Rondel nadaje się idealnie do gotowania mleka, róznego rodzaju kremów i sosów, które możemy przygotowywać bez obaw.
Składniki
- 1 szkl kaszy jaglanej prażonej 1 laska wanilii
- 3 szkl mleka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
- Dodatkowo
- Świeżo wyciskany sok z pomarańczy
- Orzechy włoskie
- Truskawki
- Borówki amerykańskie
Wykonanie
Do garnka wlewamy 1 1/2 szkl mleka dodajemy kaszę jaglaną, miód i ziarenka z laski wanilii. Gotujemy około 25 minut pod przykryciem do czasu. aż będzie delikatnie rozgotowana.
Pamiętamy o mieszaniu kaszy. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy i pozostałe mleko. Orzechy włoskie prażymy na patelni, następnie siekamy na mniejsze kawałki.
Do pucharków wkładamy kaszę jaglaną, na wierzchu układamy posiekane orzechy i owoce, całość polewamy sokiem z pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz