Fit deser z kaszy jaglanej

 Jestem wielką fanką kaszy jaglanej przygotowuję ją na wiele sposobów, na słodko i wytrawnie. Dziś przygotowałam, fit deser z kaszy jaglanej, Muszę się przyznać, jak się zajęłam czymś innym zdarzało się przypalić kaszę jaglaną. W mojej kuchni pojawił się nowy rondelek Kohersem Polska , dzięki nie przywierającej powłoce nic się nie przypala. Rondel nadaje się idealnie do gotowania mleka, róznego rodzaju kremów i sosów, które możemy przygotowywać bez obaw. 


Składniki

  • 1 szkl kaszy jaglanej prażonej 1 laska wanilii
  • 3 szkl mleka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • Dodatkowo
  • Świeżo wyciskany sok z pomarańczy
  • Orzechy włoskie
  • Truskawki
  • Borówki amerykańskie

Wykonanie

 Do garnka wlewamy 1 1/2 szkl mleka dodajemy kaszę jaglaną, miód i ziarenka z laski wanilii. Gotujemy około 25 minut pod przykryciem do czasu. aż będzie delikatnie rozgotowana.


Pamiętamy o mieszaniu kaszy. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy i pozostałe mleko. Orzechy włoskie prażymy na patelni, następnie siekamy na mniejsze kawałki.

Do pucharków wkładamy kaszę jaglaną, na wierzchu układamy posiekane orzechy i owoce, całość polewamy sokiem z pomarańczy.

 

Brak komentarzy: