Tartaletki z jabłkami

Tartaletki z jabłkami to wyjątkowy, szybki pyszny deser ja długie jesienne i zimowe wieczory.



  Idealna propozycja dla wielbicieli jabłek o deserów z ich wykorzystaniem. 


Składniki

  • 40 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka 
  • aromat waniliowy
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Karmelizowane jabłka
  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 20dag cukru
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub cynamonu
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  •  Dodatkowo
  • Prażone orzechy włoskie

 wykonanie

Jabłka myjemy, obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę 5 x 7 mm.  Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok. Na patelnię wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po całej powierzchni. Postawiamy na ogniu i podgrzewamy na większym ogniu bez mieszania przez kilka minut aż cukier się rozpuści i stanie się brązowy, miejscami zacznie się też dymić, ale nie może poczernieć, spalić się. Wówczas zmniejszamy ogień do minimum i dodajmy masło, mieszać aż się rozpuści i połączy z karmelem. Do gorącego karmelu dodajemy pokrojone jabłka, wlewamy sok z pomarańczy i cytryny. Dokładnie mieszamy Gotujemy na dużym ogniu około 10minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego szklistego koloru.


Jabłka możemy doprawić przyprawę do szarlotki lub cynamonem. Do misy robota wkładamy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, masło, aromat wyrabiamy na gładkie ciasto kruche elastyczne. Zawijamy w folię wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka. Foremki smarujemy masłem wykładamy kółkami. Spód i boki nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez około 13-15 minut (góra)

Upieczone spody babeczek napełniamy karmelizowanymi jabłkami, posypujemy prażonymi orzechami włoskimi.

Brak komentarzy: