Świąteczny deser z krówkami.

 Świąteczny deser z krówkami,  to jeden z moich ulubionych deserów świątecznych. Przygotowuje się go bardzo szybko, szczególnie polecam tym, którzy nie bardzo lubią, piec jest to jeden z moich ulubionych.


Cały sekret deseru to wyjątkowe, bardzo świeże krówki Cukrówki , które zostały zrobione na maśle. Nigdy nie jadałam lepszych.


Krem krówkowy, przygotowałam w rewelacyjnych, niezawodnych garnach, których powłoka nie przywiera.

Składniki

  • ·        Na krem z krówek
  • ·        12 krówek 
  • ·        250 ml śmietanki kremówki
  • ·        Karmelizowane gruszki
  • ·        2 gruszki
  • ·        5 g masła
  • ·        Łyżeczka miodu
  • ·        Owoce granatu
  • ·        Dodatkowo
  • ·        200ml śmietany 30%
  • ·        Owoce granatu
  • ·        Czereśnie z nalewki
  • ·        Krówki
  • ·        Czekolada gorzka

Wykonanie

Do garnka o nieprzywierającej powierzchni włożyć cukierki krówki, następnie zaleć śmietaną., Zagotować i odstawić do schłodzenia. Ubić śmietanę, schłodzić.


Gruszki obierz i pokrój w  średniej wielkości kostkę.. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i gdy zacznie się karmelizować dodaj pokrojone gruszki, obracając co jakiś czas. Zdejmij z patelni gdy staną się miękkie i przyrumienione, dodaj owoce granatu, odstaw do schłodzenia. Całość dokładnie wymieszaj. Na dno pucharku wyłóż karmelizowane owoce, krem z krówek, bitą śmietanę. Zrób dekoracje z czereśni, owoców grantu i krówek. Wierzch deseru posyp startą gorzką czekoladą.

1 komentarz:

Coffeedesk pisze...

Deser wygląda obłędnie! Krówki w połączeniu z bitą śmietaną i owocami to strzał w 10-tkę dla wielbicieli słodkości. Na pewno znajdzie się na niejednym stole, nie tylko podczas świąt :)