Świąteczny deser z krówkami.
Świąteczny deser z krówkami, to jeden z moich ulubionych deserów świątecznych. Przygotowuje się go bardzo szybko, szczególnie polecam tym, którzy nie bardzo lubią, piec jest to jeden z moich ulubionych.
Cały sekret deseru to wyjątkowe, bardzo świeże krówki Cukrówki , które zostały zrobione na maśle. Nigdy nie jadałam lepszych.
Krem krówkowy, przygotowałam w rewelacyjnych, niezawodnych garnach, których powłoka nie przywiera.
Składniki
- · Na krem z krówek
- · 12 krówek
- · 250 ml śmietanki kremówki
- · Karmelizowane gruszki
- · 2 gruszki
- · 5 g masła
- · Łyżeczka miodu
- · Owoce granatu
- · Dodatkowo
- · 200ml śmietany 30%
- · Owoce granatu
- · Czereśnie z nalewki
- · Krówki
- ·
Czekolada gorzka
Wykonanie
Do garnka o nieprzywierającej powierzchni włożyć cukierki krówki, następnie zaleć śmietaną., Zagotować i odstawić do schłodzenia. Ubić śmietanę, schłodzić.
Gruszki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i gdy zacznie się karmelizować dodaj pokrojone gruszki, obracając co jakiś czas. Zdejmij z patelni gdy staną się miękkie i przyrumienione, dodaj owoce granatu, odstaw do schłodzenia. Całość dokładnie wymieszaj. Na dno pucharku wyłóż karmelizowane owoce, krem z krówek, bitą śmietanę. Zrób dekoracje z czereśni, owoców grantu i krówek. Wierzch deseru posyp startą gorzką czekoladą.
1 komentarz:
Deser wygląda obłędnie! Krówki w połączeniu z bitą śmietaną i owocami to strzał w 10-tkę dla wielbicieli słodkości. Na pewno znajdzie się na niejednym stole, nie tylko podczas świąt :)
Prześlij komentarz