Kuchnia indyjska Roopa Guloati
Na półkach w księgarni pojawiała się nowa książka Kuchniaindyjska Roopa Guloati Książka jest poradnikiem, zawiera 70 przepisów na potrawy kuchni indyjskiej w wersji wegetariańskiej oraz zawiera bardzo wiele informacji na temat Indii i tamtejszej kuchni.
Autorka książki Roopa Gulati to ceniona szefowa kuchni, która bardzo dobrze poznała smaki Indii pracując w tym kraju przez wiele lat. W tej książce znajdujemy przepisy na smaczne bezmięsne potrawy z Indii. Mamy okazję nauczyć się przyrządzać na przykład pakory ze szpinaku, chrupki kalafior w sosie szafranowo-migdałowym, kofty z paneeru.
Przepisy są zaczerpnięte ze
"źródła", czyli od indyjskich matek i babć, z ulicznych targów
himalajskich wiosek, ale są tu też dania serwowane na stołach maharadżów czy w
ekskluzywnych restauracjach. Możemy znaleźć w niej przepisy na przekąski,
przystawki, dania główne, chlebki i dodatki do dań.
Znajdziemy przepisy na sałatki z ciecierzycy, wolno gotowanych ziemniaków po radżastańsku po paneer z papryka i szpinakiem w sosie makhani Każdy przepis zawiera krótki opis, dzięki któremu możemy poznać historię dania, ciekawostki na jego temat lub porady odnośnie przygotowania.
Miłe dla oka fotografie znakomicie dopełniają treść książki.iZnajdziemy w książce tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników w kuchni indyjskiej. Dowiesz się np. jak przygotować ghee, jak gotować rośliny strączkowe, co to jest masala, jak zrobić paneer czy jak prawidłowo ugotować ryż basmati.
Charakterystyczne mieszanki przypraw umożliwią każdemu stworzenie prawdziwej uczty w stylu indyjskim we własnym domu. Bardzo przydatny jest też znajdujący się na końcu książki słowniczek.
W książce można znaleźć wskazówki dotyczące techniki gotowania, przepisy na mieszanki przypraw do samodzielnego przygotowania i wiele innych wskazówek związanych z kuchnią indyjską.
Znajdziemy przepisy na sałatki z ciecierzycy, wolno gotowanych ziemniaków po radżastańsku po paneer z papryka i szpinakiem w sosie makhani Każdy przepis zawiera krótki opis, dzięki któremu możemy poznać historię dania, ciekawostki na jego temat lub porady odnośnie przygotowania.
Miłe dla oka fotografie znakomicie dopełniają treść książki.iZnajdziemy w książce tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników w kuchni indyjskiej. Dowiesz się np. jak przygotować ghee, jak gotować rośliny strączkowe, co to jest masala, jak zrobić paneer czy jak prawidłowo ugotować ryż basmati.
Charakterystyczne mieszanki przypraw umożliwią każdemu stworzenie prawdziwej uczty w stylu indyjskim we własnym domu. Bardzo przydatny jest też znajdujący się na końcu książki słowniczek.
W książce można znaleźć wskazówki dotyczące techniki gotowania, przepisy na mieszanki przypraw do samodzielnego przygotowania i wiele innych wskazówek związanych z kuchnią indyjską.
Wpis powstał we wspołpracy z księgarnią Tania Książka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz