Kiełbasa śląska
Wracam powoli do robienia domowej wędliny. Dziś przygotowałam kiełbasaę śląską.
Składniki
- 1kg schabu
- 1 kg łopatki
- 1 kg szynki
- 2 kg boczku
- 6szt ząbków czosnku
- 16g peklosoli na 1kg mięsa
- 1,5g kolendry na 1kg mięsa
- 2g pieprzu na 1 kg mięsa
Wykonanie
Schab mielimy na siatce 12 mm, szynkę i łopatkę na10 mm, a boczek na siatce 2-3 mm. Wszystkie mięsa wkładam do miski, dodaję przyprawy i dokładnie mieszam. Mięso napełniamy w jelita. Osadzamy 5 godzin. Suszymy w ciepłej wędzarni 2h. Wędzimy dymem ciepłym temp. ok 50-60 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru. Kiełbasę parzymy w wodzie o temp 75stopni do uzyskania wewnątrz temp.72 stopnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz