Kiełbasa śląska

  Wracam powoli do robienia domowej wędliny. Dziś przygotowałam kiełbasaę śląską.


Składniki

  • 1kg schabu
  • 1 kg łopatki
  • 1 kg szynki
  • 2 kg boczku
  • 6szt ząbków czosnku
  • 16g peklosoli na 1kg mięsa
  • 1,5g kolendry na 1kg mięsa
  • 2g pieprzu na 1 kg mięsa

Wykonanie

Schab mielimy na siatce 12 mm, szynkę i łopatkę na10 mm, a boczek na siatce 2-3 mm.  Wszystkie mięsa wkładam do miski, dodaję przyprawy i dokładnie mieszam. Mięso napełniamy w jelita. Osadzamy 5 godzin. Suszymy w ciepłej wędzarni 2h. Wędzimy dymem ciepłym temp. ok 50-60 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru. Kiełbasę parzymy w wodzie o temp 75stopni do uzyskania wewnątrz temp.72 stopnie.


Brak komentarzy: