Chleb na drożdżach z maślanką,
Kto mnie zna doskonale wie, ze większość potraw przygotowuję sama w domu. Domowe potrawy są najlepsze, wiemy z jakich składników zostały przygotowane. chleb na drożdżach z maślanką.
Składniki
- 200g mąki orkiszowej
- 200g mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
- 200g mąki owsianej
- 20 g soli
- 500 ml maślanki
- 30 g świeżych drożdży
- pestki słonecznika
- 1 łyżka cukru
Wykonanie
Do miski zakładamy ostrze do wyrabiania ciasta, wlewamy maślankę, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i cukier. Ustawiamy ręczny program. Miksujemy przez 3 minuty, przy prędkości 4 w temperaturze 40stopni C Następnie włączamy program P1, stopniowo dodajemy mąkę. Pozostawiamy w misie do wyrośnięcia na około 40 minut, Ponownie uruchomiamy program P1 dodajemy sól i słonecznik. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką na około 30 minut. Ciasto na chleb przekładamy do koszyczka do wyrastania ciasta lub do foremki wysmarowanej tłuszczem na kolejne 30 minut.
Do piekarnika wkładamy kamień do pieczenia chleba, nagrzewamy piekarnik do 200stopni C i przekładamy z koszyczka chleb na kamień. Pieczemy około jedną godziną. Piekarnik nagrzewamy do 200stopni , wstawiamy blaszkę z chlebem, pieczemy około jedną godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz